Daily Archives: 8 czerwca 2017

Wycieczka na Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017

W piątek 02 czerwca 2017r.  uczniowie  naszej szkoły pod opieką  nauczycielek :  Marty Wypasek,  Aliny Ryczek i Marii Michalak odbyli  wycieczkę do Warszawy oraz na  Międzynarodowe Targi Żywności  Warsaw Food Expo 2017. W wycieczce uczestniczyło 29 osób z klas gastronomicznych.

Wycieczka była sponsorowana w ramach Projektu „Młody gastronom – start do kariery zawodowej”, którego realizatorem jest UNIA PRODUCENTÓW I PRACODAWCÓW PRZEMYSŁU MIĘSNEGO. Projekt jest dofinansowany  ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego, Europejskiego Funduszu Społecznego.

Ważnym punktem wycieczki był spacer po Warszawie. Odwiedziliśmy Grób Nieznanego Żołnierza, przeszliśmy ulicą Nowy Świat na Plac Zamkowy oraz  zwiedziliśmy  Starówkę. Warszawa prezentowała się pięknie w promieniach czerwcowego słońca. Następnie udaliśmy  się do Nadarzyna , do Centrum wystawienniczego PTAK na Międzynarodowe Targi Żywności  Warsaw Food Expo 2017.
Wydarzenie to, zorganizowane pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela, odbyło się w dniach 1- 3 czerwca 2017 r. w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo, jako impreza towarzysząca spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej.
Podczas targów Warsaw Food Expo 2017 zaprezentowały się  firmy z ofertą produktów spożywczych, byli to zarówno producenci jak i dystrybutorzy żywności z takich branż jak mięsna, owocowo-warzywna, piekarsko-cukiernicza, mleczarska, napojów. Była to  okazja do sprawdzenia ofert z wybranych regionów z Polski, a także zagranicznych. Odbyły się liczne pokazy, konkursy i warsztaty kulinarne.

Na targach była też okazja, by zapoznać się z ofertą najlepszej uczelni rolniczej w Polsce – Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wzięliśmy  udział w wielkim grillowaniu razem z Polską Ekologią i firmą Smoker. Spróbowaliśmy doskonale przyprawionych burgerów upieczonych przez profesjonalistów.

Poszerzyliśmy aktualną wiedzę na temat żywności i  jej znaczenia w żywieniu ludzi, mieliśmy możliwość spotkań z mistrzami kulinarnymi, a także zapoznania z aktualnymi trendami w branży. Kto lepiej zna się na tradycyjnych i lokalnych produktach jak nie Koła Gospodyń Wiejskich? Z okazji obchodów 150-lecia organizacji gospodynie zaprezentowały kulinarne – i nie tylko – dziedzictwo polskiej wsi. Mieliśmy możliwość popróbowania różnych potraw.  Niektórzy z nas rozsmakowali się w potrawach z gęsiny. Panie, które je promowały podarowały wszystkim uczestnikom wycieczki pięknie wydane książki „Drób na talerzu” finansowane z Funduszu Promocji mięsa Drobiowego. Wykorzystamy na technologii gastronomicznej…..

Wszyscy wróciliśmy  bardzo zadowoleni (chociaż bardzo zmęczeni). nadarzyn_11 nadarzyn_13 nadarzyn_18

20170602_104919 20170602_105821

001

Nasi uczniowie chętnie pomagają

Uczniowie z klasy 3g1 technikum żywienia i usług gastronomicznych pomogli w zorganizowaniu przyjęcia z okazji Święta Matki, które odbyło się w dniu 24 maja 2017 roku podczas Gminnego Spotkania Kół Gospodyń Wiejskich w Centrum  Kulturalno-Oświatowym w Zawadzie  .

Za profesjonalną obsługę przyjęcia i wzorowe zachowanie podczas pracy otrzymali pięknie wydrukowane podziękowania. Po raz kolejny  godnie reprezentowali  „Ekonomik”.

Podziękowanie otrzymała również Pani Marta Wypasek, która służyła fachową pomocą podczas przygotowań do przyjęcia.

podziękowanie Koło Gospodyń 001 podziękowanie Koło Gospodyń 002 podziękowanie Koło Gospodyń 003 podziękowanie Koło Gospodyń 004 podziękowanie Koło Gospodyń 005

Festiwal zdrowego jedzenia i gotowania

Zespół Szkół Ekonomicznych wraz ze Stowarzyszeniem „Przyjaciół Ekonomika” w ramach realizacji zadania publicznego współfinansowanego przez Powiat Dębicki rozpoczął działanie, którego celem jest propagowanie zasad zdrowego odżywiania i kultury jedzenia.

 

We wtorek 23 maja 2017 roku w naszej szkole odbyła się pierwsza część ( z trzech planowanych)  Festiwalu zdrowego jedzenia i gotowania.

Były to  warsztaty kulinarne dla uczniów klas trzecich szkół gimnazjalnych z terenu Dębicy oraz powiatu dębickiego.

 

W czasie warsztatów gimnazjaliści wspólnie z uczniami klas gastronomicznych pod kierunkiem nauczycieli Zespołu Szkół Ekonomicznych zdobywali wiedzę w praktyce na temat przygotowania smacznych i zdrowych potraw. Spotkanie rozpoczęło się od ciekawego wykładu Pani Elżbiety Kurzawy na temat racjonalnego  odżywiania  oraz  pokazu prawidłowo zestawionej racji pokarmowej. Następnie zaproszeni uczniowie wraz z uczniami z klas gastronomicznych przygotowywali  modne , ale zdrowe potrawy  mogące stanowić alternatywę dla codziennych pomysłów na „nudne” drugie śniadania do szkoły. Gimnazjaliści poszerzyli wiedzę z zakresu zastosowania warzyw, owoców w potrawach oraz zasad właściwego sporządzania i komponowania posiłków. Poznali nowe smaki i pomysły.

Spotkanie zakończyło się posiłkiem przy wspólnie nakrywanych stołach. Nie obeszło się bez pysznej kawy i herbaty parzonej i podawanej  przez naszych uczniów. Goście na zakończenie otrzymali pamiątkowe certyfikaty.

Pomysłodawcą i organizatorem przedsięwzięcia była Pani Marta Wypasek.
Opiekę nad uczniami sprawowała również Pani Alina Ryczek

315 321 323 325 329 333 335 338 348 357 IMG_1483

SEMINARIUM „Tylko miłość zwycięża świat”

30 maja delegacja naszej szkoły wzięła udział w  SEMINARIUM „TYLKO MIŁOŚĆ ZWYCIĘŻA ŚWIAT”, które odbyło się w Zespole Szkół Gimnazjalnych im. Anny Jenke w Błażowej.

Sympozjum zorganizowano z okazji stulecia objawień Matki Bożej w Fatimie. Naszą szkołę reprezentował pan dyrektor Krzysztof Górecki, prezes Szkolnego Klubu HDK Alicja Lipa oraz uczniowie: Wiktoria Zięba, Katarzyna Śmietana klasa I a, Iwona Niemiec, Michał Dziadosz klasa II a wraz z opiekunami księdzem Hubertem Komoniewskim i Anną Didyk – Żołądek  Uroczystości rozpoczęła Eucharystia w kościele parafialnym w Błażowej, która była w intencji rychłej beatyfikacji naszej patronki Anny Jenke.

W dalszych uroczystościach odbywających się w szkole mogliśmy posłuchać przemówień zaproszonych gości – ks. profesora dr hab. Tadeusza Guza, pani Teresy Kaniowskiej, dr Tomasza Dziurli, ks. prałata Mariana Bocho, którzy w swoich wykładach podkreślali aktualność nauczania naszej patronki i jej apostolstwo na rzecz orędzia fatimskiego.

 

Anna Jenke to osoba o mocnym fundamencie wiary i miłości oraz pragnieniami sięgającymi nieba. Jako nasza patronka uczy nas pięknie i mądrze żyć, wzywa do czynienia dobra, do niesienia radości i nadziei potrzebującym. We wszystkich  naszych działaniach zawsze przyświecają nam jej słowa:

„Do ludzi trzeba iść z duszą bogatą w miłość” Anna Jenke.

HDK01 HDK02 HDK03 HDK04 HDK05 HDK06 HDK07