Monthly Archives: Marzec 2020

od 12.03 do 10.04.2020 – szkoła będzie nieczynna

ogłoszenie zamknięta szkoła1

 

OGŁOSZENIE

W związku z decyzją Ministra Edukacji Narodowej
od dnia 12.03.2020r. do dnia 10.04.2020r.
szkoła będzie nieczynna.
Wszelkie sprawy będą załatwiane
drogą elektroniczną – ekonomik@zsedebica. pl
bądź telefonicznie pod numerem telefonu
dyrekcja – 607 825 838,
sekretariat – 667 105 007
w godz. od 9.00 do 14.00.

Uczennice Ekonomika w etapie okręgowym konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy”

paragraf

28 lutego 2020 roku w ZS Nr 2 im. Tadeusza Rejtana w Rzeszowie odbyło się rozstrzygnięcie etapu regionalnego konkursu „Poznaj swoje prawa w pracy” dla uczniów szkół ponadpodstawowych z województwa podkarpackiego. Konkurs zorganizował Okręgowy Inspektorat Pracy w Rzeszowie. Jego celem było rozpowszechnianie wśród młodzieży wiedzy z zakresu prawa pracy i przepisów bhp.

Kinga Papiernik z klasy 3a zajęła IV miejsce w tym konkursie uzyskując 34 punkty na 35 możliwych z testu dotyczącego zagadnień z prawa pracy i przepisów bhp.

Bardzo dobrze zaprezentowała swoją wiedzę Karolina Podrazik z klasy 2a, która zdobyła 32 punkty i również zajęła wysokie miejsce wśród uczestników konkursu na szczeblu wojewódzkim.

Na pochwałę zasługuje wiedza uczennic, aktywność i zaangażowanie w rozwijanie własnych zainteresowań zawodowych.

Słowa podziękowania należą się pani Sylwii Cisło – Raś, która czuwała nad przygotowaniem merytorycznym uczestniczek konkursu, a organizacją na etapie szkolnym zajęła się pani Małgorzata Ciurkot.

Zespół Szkół Ekonomicznych im. Janusza Korczaka w Dębicy  co roku uczestniczy w ogólnopolskim konkursie wiedzy o prawie pracy i bhp. Szkoła została nagrodzona przez Okręgową Inspekcję Pracy w Rzeszowie listem gratulacyjnym za udział w konkursie „Poznaj swoje prawa w pracy”.

konkurs02

konkurs01

Hołd Żołnierzom Niezłomnym

W nietypowy sposób oddali hołd żołnierzom niezłomnym…

2 marca uczniowie klasy 1 Lc wzięli udział w pięknej lekcji historii. Rozpoczęła się ona od wykładu pana Franciszka Batorego. Jego brat, mjr Józef Batory wraz z sześcioma innymi członkami IV Zarządu Głównego Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość” był przez trzy lata więziony i torturowany, a następnie 1 marca 1951 r. zamordowany strzałem w tył głowy w kazamatach mokotowskiego więzienia w Warszawie. Pan Franciszek jako 21-letni mężczyzna był świadkiem procesu sądowego, w którym został skazany jego brat, ale również  Łukasz Ciepliński, Karol Chmiel, Adam Lazarowicz, Mieczysław Kawalec, Józef Rzepka, Franciszek Błażej -  niezłomni żołnierze IV Zarządu WiN, na cześć których ustalony został Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych.

W swoim przemówieniu prelegent podzielił się smutnymi wspomnieniami dotyczącymi tamtych czasów. Powiedział: „mam prawo i obowiązek, a wy przekażcie to innym. Przyszedłem, bo mam cel”,  po czym  zaczął opowieść o procesie na siedmiu odważnych żołnierzy wyklętych. Opowiedział o nieuczciwych praktykach podczas procesów wojskowych, podkreślił znaczenie niezłomności Polaków w dążeniu do wolności oraz zaapelował, by „przygotowywać wspaniałe miejsce na pomnik dla bohaterów w umyśle i w sercu”.

Podkreślił ważną rolę nauczycieli nie tylko w swoim życiu, ale i w życiu każdego człowieka. Zwrócił się również do obecnych na sali wychowawców i opiekunów, aby kształcili młode pokolenia świadomie, gdyż „nauczyciele są inżynierami dusz ludzkich, a przyszłość narodu zależy od przekazanych wzorców”.

Cytując Krasickiego Święta miłości kochanej ojczyzny! Czują cię tylko umysły poczciwe” zwrócił młodzieży uwagę  na wartość, jaką jest wolna ojczyzna.

Na zakończenie skierował odezwę do młodzieży o realizację testamentu swoich przodków poprzez niestrudzoną pracę, zwieńczoną słowami: „przychodzę do was z przesłaniem (…) abyście na waszej drodze uczniowskiej i studenckiej zawsze szukali prawdy!”.

 Spotkanie z Panem Franciszkiem Batorym i jego wykład był dla młodzieży „żywą lekcją historii”, a osobiste wspomnienia Prelegenta – świadka tamtych bolesnych wydarzeń na pewno najlepszym upamiętnieniem Żołnierzy Niezłomnych. 

Po burzliwych owacjach słuchaczy, rozpoczęła się artystyczna część spotkania. Uczniowie wysłuchali koncertu Norberta „Smoły” Smolińskiego, wokalisty zespołu Contra Mundum. Podczas występu artysta zaprezentował muzyczną interpretację wierszy m.in. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, Zbigniewa Herberta, Tadeusza Gajcego. Pieśni miały charakter rockowy. Koncert został wzbogacony o wizualizacje zawierające zdjęcia Polaków wywiezionych na Syberię, ujęcia z walk we wrześniu 1939 roku, zdjęcia więźniów w obozie Auschwitz. Utwory przeplatane były pytaniami konkursowymi, dotyczącymi historii, a także opowieściami o patriotycznych postawach Polaków.

Młodzież z uwagą i wzruszeniem wysłuchała koncertu, który był podróżą historyczną w nasze dzieje.

Uczestnicząc w tym wydarzeniu uczniowie naszej szkoły oddali cześć bohaterom, dzięki którym możemy dzisiaj żyć w wolnej Polsce.

Beata Szypułka

nż 3 (1) 2 (1)

 

DRUŻYNA Z EKONOMIKA TRZECIA NA PODKARPACIU

w konkursie kulinarnym
Bitwa na Drobiowe Smaki

1

https://m.youtube.com/watch?v=QDms29chfBU&feature=youtu.be

bitwa na drobiowe smaki

Dwie drużyny kucharzy w składzie Aneta Kukla (kl.3g2) i Konrad Damian (kl.3g2) oraz Izabela Duszlak (kl.3g1) i Natalia Nowak (kl.1g1)  reprezentowały Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy w rejonowym etapie I  Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa na Drobiowe Smaki”. Konkurs ten adresowany był do uczniów szkół o profilu gastronomicznym z województwa podkarpackiego pod Patronatem Honorowym: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztof Ardanowskiego, Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego oraz Stowarzyszenia Euro – Toques Polska.

Pierwszy etap konkursu odbył się w poniedziałek 24.03.2020r. w Zespole Szkół Technicznych w Mielcu. Drużyny miały za zadanie w czasie 120 minut  przygotować zakąskę oraz danie główne z mięsa kurczaka.

- Aneta i Damian przygotowali : sałatkę z wątróbki  w orzeszkach ziemnych z konfiturą z czerwonej cebuli z karmelizowaną gruszką i dressingiem malinowym na rukoli oraz roladkę z nogi kurczaka z salsą paprykową, grzybami leśnymi i serem korycińskim w egzotycznym sosie z cytrusów  z kuleczkami z groszku zielonego i kiełkami.

- Izabela i Natalia przygotowały: pierożki z farszem z mięsa z kurczaka z leśnymi dodatkami w sosie z owoców jagodowych pachnący żywicą oraz filet z kurczaka w sosie pomarańczowym i miodzie różanym podany z gnocchi z batata oraz cytrusową sałatką z kiełkami słonecznika i dressingiem bazyliowym.

Uczniowie zostali ocenieni przez  Jury w składzie: Łukasz Konik, Artur Wawer oraz Maciej Fabisiak.

W rozgrywkach wyłoniono 6 zespołów z Podkarpacia wśród, których znalazły się obie nasze drużyny.

Drużyny zakwalifikowane do drugiego etapu wzięły udział w rozgrywkach kulinarnych w dniu 25.02.2020r.

W tym dniu  oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, odbyła się także  część edukacyjna – live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni z międzynarodowej organizacji Euro Toques, warsztaty pod okiem doświadczonych kucharzy, które poprowadzili  Łukasz Konik oraz  Artur Wawer.

Zawodnicy mieli za zadanie przygotować w czasie 120 minut danie zasadnicze ze składników przygotowanych przez Jury.

Drużyna w składzie: Izabela Duszlak i Natalia Nowak zajęła trzecie miejsce w eliminacjach podkarpackich „Bitwy na Drobiowe Smaki”.

Ich danie to roladka z piersi kurczaka z farszem z karmelizowanej marchewki, dyni i imbiru w sosie serowym z czarnuszką na ziemi z czarnej soczewicy gotowanej w czerwonym winie.

Obie drużyny do konkursu przygotowywała Pani Marta Wypasek.

2 20200224_095233 20200224_144256 20200224_151758 20200224_151802