„Kuchnia współczesna –
Ryby w polskiej kulturze kulinarnej”
to hasło konkursu, który odbył się w naszej szkole 21 listopada 2014 roku.
Gościliśmy trzy drużyny z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku, Zespołu Szkół Zawodowych w Pustkowie, Zespołu Szkół Agro -Technicznych w Ropczycach. Naszą szkołę reprezentowały Kinga Łojek, Gabriela Kulig, Magdalena Ciebień, Edyta Kudłacz, które przygotowywały się do konkursu pod kierunkiem mgr Alicji Lipy i mgr Marty Wypasek.
O godz. 830 rozpoczęła się część praktyczna. W ciągu 120 minut dwuosobowe drużyny z każdej szkoły przygotowywały dwie potrawy z ryb: danie ze śledzia oraz danie z karpia.
O godz. 930 rozpoczęła się rywalizacja dwuosobowych drużyn w części teoretycznej. Uczestnicy udzielili odpowiedzi na 20 pytań. Najobszerniejszą wiedzą na temat ryb wykazała się drużyna z naszej szkoły w składzie Kinga Łojek i Gabriela Kulig , zdobywając 15 punktów oraz nagrodę książkową.
Około godz. 11 drużyny zaprezentowały przygotowane potrawy.
Jury złożone z fachowców, a więc Pana Zbigniewa Szczepańskiego, prezesa Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp” i ichtiologa, Pani Heleny Gola – szefowej kuchni firmy Catering Staf B. Filipek w Dębicy, Pana Francesco Viavattene – menagera i restauratora oraz
Pani Zofii Szafińskiej – nauczycielki przedmiotów gastronomicznych w ZSE w Dębicy,
po degustacji dokonało ich oceny.
Najwyższe noty za potrawy ze śledzia i z karpia otrzymała drużyna z Zespołu Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach w składzie Waldemar Zaucha, Kinga Wójcik.
Po obliczeniu łącznej liczby punktów za część praktyczną i teoretyczną Jury przyznało następujące lokaty:
I miejsce – drużyna z Zespołu Szkół Agro – Technicznych w Ropczycach – 290 pkt
II miejsce drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy – 282 pkt
III miejsce drużyna z Zespołu Szkół w Brzostku – 277 pkt
Wyróżnienie drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych Pustkowie – 258 pkt
Zwycięskie drużyny otrzymały dyplomy i cenne nagrody – sprzęt AGD oraz nagrody książkowe.
A oto potrawy zaprezentowane przez uczestników:
- Zespól Szkół w Ropczycach: rolada z karpia po żydowsku z nutą kopru włoskiego a do tego gołąbki z pastą z cieciorki, warzywne tagliatelle oraz roladka z musem śledziowym podana z orzeźwiającą sałatką,
- Zespół Szkół Ekonomicznych: paluszki z karpia w ziemniaczanej skorupce na postumencie z pieczarek zapiekanych z serem korycińskim, podane z orzeźwiającym sosem ziołowym oraz bliny gryczane z awanturą ze śledzia,
- Zespół Szkół w Brzostku: karp faszerowany pieczarkami z musem jabłkowym oraz śledzie w dwóch wariantach: na sałatce chrzanowej z jajkiem i ogórkiem oraz śledź zwijany z sałatką chrzanową na jabłku z żurawiną,
- Zespół Szkół w Pustkowie: zupa z karpia na sposób węgierski oraz śledzie po kaszubsku na słodko.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy pomysłów i zaprezentowanych umiejętności.
Na zakończenie Pan Francesco Viavattene – przeprowadził pokaz sporządzania dorsza w sosie musztardowo – ziołowym, łososia z sałatką wielowarzywną, by zaprezentować uczestnikom, jak w krótkim czasie przyrządzić soczystą, smaczną rybę. Cieszył się on ogromnym zainteresowaniem.
Szczególne słowa podziękowania kieruję do Pani Marty Wypasek, która była pomysłodawczynią formuły konkursu, za zaangażowanie w realizację tego przedsięwzięcia, przygotowanie uczniów do konkursu oraz koordynację wszystkich działań.
Za zaangażowanie w przygotowanie uczennic do części teoretycznej dziękuję Pani Alicji Lipie i gratuluję sukcesu.
Za zaangażowanie w pracę jury, opiekę nad młodzieżą dziękuję nauczycielom przedmiotów gastronomicznych Paniom Zofii Szafińskiej, Alinie Ryczek, Małgorzacie Groch-Kipie, Maryli Michalak.
Prezes Stowarzyszenia „Przyjaciół Ekonomika”
Grażyna Auguścik

