Daily Archives: 15 grudnia 2014

Olimpiada Języka Angielskiego

W listopadzie, w naszej szkole odbyła się Olimpiada Języka Angielskiego.

Największą liczbę punktów otrzymał Paweł Erazmus z klasy 2a.

Gratulacje!

Opiekę sprawowała p. A. Rafalczuk-Rogowska.

Kuchnia współczesna – Ryby w polskiej kulturze kulinarnej

ryby1Kuchnia współczesna – 

Ryby w polskiej kulturze kulinarnej”

 

to hasło konkursu, który odbył się w naszej szkole 21 listopada 2014 roku.

 

Gościliśmy trzy drużyny z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku, Zespołu Szkół Zawodowych w Pustkowie,  Zespołu Szkół Agro -Technicznych w Ropczycach.  Naszą szkołę reprezentowały Kinga Łojek, Gabriela Kulig, Magdalena Ciebień,  Edyta Kudłacz, które przygotowywały się do konkursu pod kierunkiem mgr Alicji Lipy i mgr Marty Wypasek.

O godz. 830 rozpoczęła się część praktyczna. W ciągu 120 minut dwuosobowe drużyny z każdej szkoły przygotowywały dwie potrawy z ryb: danie ze śledzia oraz danie z karpia.

 

O godz. 930 rozpoczęła się rywalizacja dwuosobowych drużyn w części teoretycznej. Uczestnicy udzielili odpowiedzi na 20 pytań. Najobszerniejszą wiedzą na temat ryb wykazała się drużyna z  naszej szkoły w składzie Kinga Łojek i Gabriela Kulig , zdobywając 15 punktów oraz nagrodę książkową.

Około godz. 11 drużyny zaprezentowały przygotowane potrawy.

Jury  złożone z fachowców, a więc Pana Zbigniewa Szczepańskiego,  prezesa Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp” i  ichtiologa,  Pani Heleny Gola – szefowej kuchni firmy Catering Staf  B. Filipek w Dębicy, Pana Francesco Viavattene – menagera i restauratora oraz

Pani Zofii Szafińskiej – nauczycielki przedmiotów gastronomicznych w ZSE w Dębicy,

po degustacji dokonało ich oceny.

Najwyższe noty za potrawy ze śledzia i z karpia otrzymała drużyna z  Zespołu Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach w składzie Waldemar Zaucha, Kinga Wójcik.

 

Po obliczeniu łącznej liczby punktów za część praktyczną i teoretyczną Jury przyznało następujące lokaty:

I miejsce – drużyna z Zespołu Szkół Agro – Technicznych w Ropczycach – 290 pkt

II miejsce drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy – 282 pkt

III miejsce drużyna z  Zespołu Szkół w Brzostku – 277 pkt

Wyróżnienie drużyna z Zespołu Szkół Zawodowych Pustkowie – 258 pkt

Zwycięskie drużyny otrzymały dyplomy i cenne nagrody – sprzęt AGD oraz nagrody książkowe.

 

A oto potrawy zaprezentowane przez uczestników:

  • Zespól Szkół w Ropczycach: rolada z karpia po żydowsku z nutą kopru włoskiego a do tego gołąbki z pastą z cieciorki, warzywne tagliatelle  oraz roladka z musem śledziowym podana z orzeźwiającą sałatką,
  • Zespół Szkół Ekonomicznych: paluszki z karpia w ziemniaczanej skorupce na postumencie z pieczarek zapiekanych z serem korycińskim, podane z orzeźwiającym sosem ziołowym oraz bliny gryczane z awanturą ze śledzia,
  • Zespół Szkół w Brzostku: karp faszerowany pieczarkami z musem jabłkowym oraz śledzie w dwóch wariantach: na sałatce chrzanowej z jajkiem i ogórkiem oraz śledź zwijany z sałatką chrzanową na jabłku z żurawiną,
  • Zespół Szkół w Pustkowie: zupa z karpia na sposób węgierski oraz śledzie po kaszubsku na słodko.

 

Wszystkim uczestnikom gratulujemy pomysłów i zaprezentowanych umiejętności.

 

Na zakończenie  Pan Francesco Viavattene –  przeprowadził pokaz sporządzania dorsza w sosie musztardowo – ziołowym, łososia z sałatką wielowarzywną, by zaprezentować uczestnikom, jak w krótkim czasie przyrządzić soczystą, smaczną rybę. Cieszył się on ogromnym zainteresowaniem.

 

Szczególne słowa podziękowania kieruję do Pani Marty Wypasek, która była pomysłodawczynią formuły konkursu, za zaangażowanie w realizację tego przedsięwzięcia, przygotowanie uczniów do konkursu oraz koordynację wszystkich działań.

 

Za zaangażowanie w przygotowanie uczennic do części teoretycznej dziękuję Pani Alicji Lipie i gratuluję sukcesu.

Za zaangażowanie w pracę  jury, opiekę nad młodzieżą dziękuję nauczycielom przedmiotów gastronomicznych Paniom Zofii Szafińskiej, Alinie Ryczek, Małgorzacie Groch-Kipie, Maryli Michalak.

 

Prezes Stowarzyszenia „Przyjaciół Ekonomika”

Grażyna Auguścik

ryby2

 

DSC_13 DSC_10 DSC_8 DSC_7 DSC_5 DSC_24 DSC_23 DSC_22 DSC_21 DSC_20 DSC_17 DSC_15 DSC_46 DSC_44 DSC_43 DSC_42 DSC_41 DSC_40 DSC_39 DSC_38 DSC_33 DSC_32 DSC_31 DSC_30 DSC_26