w konkursie kulinarnym
Bitwa na Drobiowe Smaki
https://m.youtube.com/watch?v=QDms29chfBU&feature=youtu.be
Dwie drużyny kucharzy w składzie Aneta Kukla (kl.3g2) i Konrad Damian (kl.3g2) oraz Izabela Duszlak (kl.3g1) i Natalia Nowak (kl.1g1) reprezentowały Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy w rejonowym etapie I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa na Drobiowe Smaki”. Konkurs ten adresowany był do uczniów szkół o profilu gastronomicznym z województwa podkarpackiego pod Patronatem Honorowym: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztof Ardanowskiego, Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego oraz Stowarzyszenia Euro – Toques Polska.
Pierwszy etap konkursu odbył się w poniedziałek 24.03.2020r. w Zespole Szkół Technicznych w Mielcu. Drużyny miały za zadanie w czasie 120 minut przygotować zakąskę oraz danie główne z mięsa kurczaka.
- Aneta i Damian przygotowali : sałatkę z wątróbki w orzeszkach ziemnych z konfiturą z czerwonej cebuli z karmelizowaną gruszką i dressingiem malinowym na rukoli oraz roladkę z nogi kurczaka z salsą paprykową, grzybami leśnymi i serem korycińskim w egzotycznym sosie z cytrusów z kuleczkami z groszku zielonego i kiełkami.
- Izabela i Natalia przygotowały: pierożki z farszem z mięsa z kurczaka z leśnymi dodatkami w sosie z owoców jagodowych pachnący żywicą oraz filet z kurczaka w sosie pomarańczowym i miodzie różanym podany z gnocchi z batata oraz cytrusową sałatką z kiełkami słonecznika i dressingiem bazyliowym.
Uczniowie zostali ocenieni przez Jury w składzie: Łukasz Konik, Artur Wawer oraz Maciej Fabisiak.
W rozgrywkach wyłoniono 6 zespołów z Podkarpacia wśród, których znalazły się obie nasze drużyny.
Drużyny zakwalifikowane do drugiego etapu wzięły udział w rozgrywkach kulinarnych w dniu 25.02.2020r.
W tym dniu oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, odbyła się także część edukacyjna – live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni z międzynarodowej organizacji Euro Toques, warsztaty pod okiem doświadczonych kucharzy, które poprowadzili Łukasz Konik oraz Artur Wawer.
Zawodnicy mieli za zadanie przygotować w czasie 120 minut danie zasadnicze ze składników przygotowanych przez Jury.
Drużyna w składzie: Izabela Duszlak i Natalia Nowak zajęła trzecie miejsce w eliminacjach podkarpackich „Bitwy na Drobiowe Smaki”.
Ich danie to roladka z piersi kurczaka z farszem z karmelizowanej marchewki, dyni i imbiru w sosie serowym z czarnuszką na ziemi z czarnej soczewicy gotowanej w czerwonym winie.
Obie drużyny do konkursu przygotowywała Pani Marta Wypasek.