DRUŻYNA Z EKONOMIKA TRZECIA NA PODKARPACIU

By   4 marca 2020

w konkursie kulinarnym
Bitwa na Drobiowe Smaki

1

https://m.youtube.com/watch?v=QDms29chfBU&feature=youtu.be

bitwa na drobiowe smaki

Dwie drużyny kucharzy w składzie Aneta Kukla (kl.3g2) i Konrad Damian (kl.3g2) oraz Izabela Duszlak (kl.3g1) i Natalia Nowak (kl.1g1)  reprezentowały Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy w rejonowym etapie I  Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa na Drobiowe Smaki”. Konkurs ten adresowany był do uczniów szkół o profilu gastronomicznym z województwa podkarpackiego pod Patronatem Honorowym: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztof Ardanowskiego, Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego oraz Stowarzyszenia Euro – Toques Polska.

Pierwszy etap konkursu odbył się w poniedziałek 24.03.2020r. w Zespole Szkół Technicznych w Mielcu. Drużyny miały za zadanie w czasie 120 minut  przygotować zakąskę oraz danie główne z mięsa kurczaka.

- Aneta i Damian przygotowali : sałatkę z wątróbki  w orzeszkach ziemnych z konfiturą z czerwonej cebuli z karmelizowaną gruszką i dressingiem malinowym na rukoli oraz roladkę z nogi kurczaka z salsą paprykową, grzybami leśnymi i serem korycińskim w egzotycznym sosie z cytrusów  z kuleczkami z groszku zielonego i kiełkami.

- Izabela i Natalia przygotowały: pierożki z farszem z mięsa z kurczaka z leśnymi dodatkami w sosie z owoców jagodowych pachnący żywicą oraz filet z kurczaka w sosie pomarańczowym i miodzie różanym podany z gnocchi z batata oraz cytrusową sałatką z kiełkami słonecznika i dressingiem bazyliowym.

Uczniowie zostali ocenieni przez  Jury w składzie: Łukasz Konik, Artur Wawer oraz Maciej Fabisiak.

W rozgrywkach wyłoniono 6 zespołów z Podkarpacia wśród, których znalazły się obie nasze drużyny.

Drużyny zakwalifikowane do drugiego etapu wzięły udział w rozgrywkach kulinarnych w dniu 25.02.2020r.

W tym dniu  oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, odbyła się także  część edukacyjna – live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni z międzynarodowej organizacji Euro Toques, warsztaty pod okiem doświadczonych kucharzy, które poprowadzili  Łukasz Konik oraz  Artur Wawer.

Zawodnicy mieli za zadanie przygotować w czasie 120 minut danie zasadnicze ze składników przygotowanych przez Jury.

Drużyna w składzie: Izabela Duszlak i Natalia Nowak zajęła trzecie miejsce w eliminacjach podkarpackich „Bitwy na Drobiowe Smaki”.

Ich danie to roladka z piersi kurczaka z farszem z karmelizowanej marchewki, dyni i imbiru w sosie serowym z czarnuszką na ziemi z czarnej soczewicy gotowanej w czerwonym winie.

Obie drużyny do konkursu przygotowywała Pani Marta Wypasek.

2 20200224_095233 20200224_144256 20200224_151758 20200224_151802