Author Archives: admin
Lista uczniów zakwalifikowanych do projektu Erasmus+ do Włoch
Z przyjemnością informujemy o zakończeniu procesu rekrutacyjnego do naszej drugiej mobilności edukacyjnej w ramach projektu Erasmus+ o numerze 2023-1-PL01-KA121-SCH-000131760.
Wasz entuzjazm i aktywne zaangażowanie w proces rekrutacyjny świadczy o waszym dążeniu do osobistego rozwoju i chęci poznawania świata – to nas naprawdę cieszy!
Zapraszamy do zapoznania się z ostatecznymi wynikami rekrutacji.
Gratulujemy wszystkim zakwalifikowanym i kandydatom! Czeka Was niezwykła przygoda pełna nowych doświadczeń i wiedzy.
Dziękujemy za Wasz udział w rekrutacji i zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnych edycjach naszych projektów!
Lista rezerwowa:
Martina Valentino, kl. 3bc – technik rachunkowości
Karolina Trzaskuś, kl.4bg – technik rachunkowości
Nicola Mitan, kl.3bc – technik handlowiec,
10 marca Dzień Mężczyzn
8 MARCA DZIEŃ KOBIET
Konkurs kulinarny „Wielkanoc na polskim stole”
Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy we współpracy ze Stowarzyszeniem „Przyjaciół Ekonomika”
gorąco zaprasza do udziału
w konkursie kulinarnym „Wielkanoc na polskim stole”.
Tematem XIII edycji konkursu jest
„Tradycyjnie w nowoczesnej odsłonie”
Konkurs odbędzie się 19.03.2024 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Janusza Korczaka w Dębicy przy ul. Ogrodowej 20.
Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Na uczestników czekają ciekawe nagrody. Na zgłoszenia czekamy do 12.03.2024r.
Celem konkursu jest:
- kultywowanie narodowych tradycji kulinarnych,
- upowszechnianie wzorów racjonalnego żywienia i promocja zdrowia,
- wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami konkursu,
- mobilizowanie uczniów do poszukiwania sposobów modyfikowania tradycyjnych receptur, aby potrawy były i smaczne i zdrowe,
- rozwijanie zainteresowań sztuką kulinarną, sięganie do tradycji kulinarnych regionu oraz naszych zagranicznych sąsiadów,
- rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości kreatywności uczestników,
- wyrabianie poczucia piękna i estetyki.
Regulamin konkursu
„Wielkanoc na polskim stole”
1. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy we współpracy ze Stowarzyszeniem „Przyjaciół Ekonomika”.
2. Tematem XII edycji konkursu jest: „Tradycyjnie w nowoczesnej odsłonie”.
3. W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół o profilu gastronomicznym.
Zgłoszone do rywalizacji „drużyny” uczniowskie mogą się składać maksymalnie z 4 do 6 zawodników.
4. Drużyny przygotowują koncepcję nakrycia stołu i zestaw potraw wielkanocnych.
5. Do konkursu należy zgłosić minimum 4 potrawy, w tym dwie o smaku słodkim i dwie o smaku słonym.
6. Każda drużyna konkursowa zobowiązana jest do przygotowania dwóch potraw słodkich: mazurka wielkanocnego i babki oraz dwóch potraw słonych: jednej z udziałem jaj i drugiej udziałem wędliny lub mięsa.
7. Drużyna może przygotować więcej potraw niż 4 obowiązkowe.
8. Aranżacja stołu podlega ocenie.
9. Ocenie podlegać będzie ogólny charakter nakrycia nawiązujący do tematyki Świąt Wielkanocnych.
10. Wymagany jest podpis każdej potrawy konkursowej oraz posiadanie receptury wg, której została sporządzona (do wglądu komisji konkursowej).
Potrawy nieopisane, bez receptury nie mogą brać udziału w konkursie.
11. Każda potrawa musi być przygotowana w ilości umożliwiającej degustację członkom jury.
12. Komisja Konkursowa dokona oceny potraw wg;
a) zgodności z tradycją wielkanocną ( 1-5 pkt.),
b) walorów organoleptycznych (1-5 pkt.),
c) estetyki przygotowania (1-5pkt.)
d) kreatywności i pomysłowości (1-5 pkt)
e) trudności technik kulinarnych zastosowanych do przygotowania potraw (1-10 pkt)
f) aranżacja, estetyka nakrycia stołu (1-15 pkt)
13. Za udział w konkursie uczestnicy otrzymują dyplomy, a laureaci nagrody rzeczowe.
14. Udział w konkursie należy zgłosić do 12.03.2024r. do pani Marty Wypasek lub u nauczycieli przedmiotów gastronomicznych
15. Konkurs odbędzie się w dniu 19.03.2024 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy, ul. Ogrodowa 20 w godz. od 11.00 do 13.10.
Drużyny biorące udział w konkursie mogą zgłaszać w tym dniu się od godz. 9.00 na małej sali gimnastycznej.
Marta Wypasek
Zapraszamy.
Przekaż 1,5 % swojego podatku na Stowarzyszenie Przyjaciół Ekonomika
Stowarzyszenie Przyjaciół Ekonomika, to organizacja, której celem jest wspieranie rozwoju szkoły oraz rozwijanie zainteresowań i talentów młodzieży. To ze środków Stowarzyszenia fundowane są w znacznej mierze nagrody dla uczniów za udział w konkursach i zawodach. Dzięki naszemu wsparciu młodzież, godnie reprezentuje i promuje szkołę w lokalnym środowisku.
Zwracamy się do Państwa z gorącą prośbą o wsparcie naszych inicjatyw. Można to uczynić przy okazji rozliczenia dochodu za rok poprzedni, przeznaczając 1,5 % swojego podatku na Stowarzyszenie Przyjaciół Ekonomika. Liczymy na Państwa wsparcie.
Drodzy uczniowie! Ogłaszamy nabór do najnowszej edycji projektu Erasmus+ w naszej szkole!
Projekt 2023-1-PL01-KA121-SCH-000131760 „Mobilności edukacyjne ZSE w Dębicy – edycja 2023” – to kolejne działanie w ramach tego projektu. Przedsięwzięcie realizowane w ramach uzyskanej przez szkołę Akredytacji w sektorze Edukacja Szkolna.
Projekt ten oferuje naszym uczniom niepowtarzalną szansę na zdobycie międzynarodowego doświadczenia poprzez dwutygodniowy pobyt we Włoszech.
Mobilność zagraniczna uczniów, która jest główną akcją przedsięwzięcia, zaplanowana jest na 8.04 – 19.04.2024 (+2 dni podróży).
W trakcie tej mobilności, uczestnicy będą mieć szansę na bliską współpracę z rówieśnikami ze szkoły partnerskiej, co umożliwi im nie tylko zdobycie cennego doświadczenia międzynarodowego, ale także rozwój szeregu kompetencji kluczowych, w tym kompetencji cyfrowych, językowych, społecznych i indywidualnych. Projekt ten jest prowadzony całkowicie w języku angielskim, co dodatkowo wzmocni kompetencje językowe uczestników. W ramach programu przewidziano intensywne 10 dni zajęć merytorycznych, uzupełnione o dwudniowy program poświęcony kulturze. Uczniowie będą mieli okazję do uczestniczenia w różnorodnych warsztatach, zajęciach terenowych, spotkaniach, zajęciach stacjonarnych. Realizacja programu kulturowego stanowi niepowtarzalną okazję do pogłębienia wiedzy o kulturze i tradycjach Włoch, a także odkrycia największych atrakcji regionu Udine.
Projekt jest w pełni finansowany przez Unię Europejską, co sprawia, że udział w nim jest bezpłatny dla wszystkich uczestników.
Tegoroczna edycja projektu jest skierowana do uczniów i uczennic klas drugich, trzecich czwartych o profilach technik ekonomista, technik handlowiec, technik rachunkowości i technik żywienia i usług gastronomicznych. W drodze rekrutacji zostanie wyłonionych 15 uczestników projektu.
Wszystkie niezbędne formularze zgłoszeniowe są dostępne w sekretariacie szkoły oraz na stronie internetowej. Wybór uczestników dokonany zostanie na podstawie kryteriów zawartych w regulaminie rekrutacji. W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z koordynatorką projektu, panią Martą Wypasek.
Kluczowe daty rekrutacji to:
04.03.02.2024, godz.10:00: Rozpoczęcie rekrutacji
08.03.2024, godz.15.00: Zakończenie zgłoszeń
11.03.2024, godz.12.00: Publikacja listy wstępnej
12.03.2024, godz.10.00: Możliwość złożenia odwołań
12.03.2024, godz. 15:00: Ogłoszenie finalnej listy uczestników
Zachęcamy uczniów do wzięcia udziału w rekrutacji!
Nie przegapcie tej wyjątkowej możliwości na rozwój i międzynarodową przygodę.
Załączniki do pobrania w pierwszym etapie:
INSTRUKCJA WYPEŁNIANIA DOKUMENTÓW APLIKACYJNYCH
Inne dokumenty:
WRACA SŁONECZNA HISZPANIA – KIERUNEK SEWILLA!!!
Drodzy Uczniowie Ekonomika, przed Wami niepowtarzalna okazja – możliwość odbycia miesięcznych (!) praktyk zawodowych w Sewilli, mieście położonym w południowej Hiszpanii, gdzie w słońcu możesz wygrzewać się przez 300 dni w roku …
Kilka słów o stażu:
Projekt „Kuźnia umiejętności zawodowych w słonecznej Hiszpanii”, nr. 2022-1-PL01-KA122-VET-000078156 realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Społeczne dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027. Koncept: „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.
Jesienią 15- osobowa grupa uczniów z naszej szkoły odbyła staże zawodowe w Maladze. Do szkoły powrócili bogatsi o nowe doświadczenia, z mnóstwem wrażeń i pomysłami na dalszą karierę zawodową. W czerwcu odbędzie się druga tura praktyk, tym razem w stolicy Andaluzji – Sewilli.
Głównymi celami i założeniami działań projektowych są:
- zwiększenie praktycznych umiejętności i kompetencji społecznych uczestników oraz podniesienie ich atrakcyjności na rynku pracy,
- zdobycie przez młodzież doświadczenia zawodowego w międzynarodowym środowisku,
- wzmocnienie umiejętności posługiwania się językiem obcym jako klucza do efektywnej współpracy w zespole i realizacji zadań,
- poszerzenie wiedzy na temat kultury i obyczajów Hiszpanii.
Odbycie zagranicznego stażu daje uczestnikowi możliwość zaliczenia obowiązkowej szkolnej praktyki.
Informacje praktyczne:
Termin: 31.05. – 28.06.2024r.
Środek transportu: samolot
Adresaci:
- uczennice i uczniowie z klas II i III z kierunków: technik ekonomista, technik handlowiec, technik rachunkowości,
- uczennice i uczniowie z klas II, uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, technik reklamy, technik fotografii i multimediów.
Zastanawiasz się, jak odbyć staż zawodowy w Sewilli?
Krok 1. Uważnie przeczytaj regulamin rekrutacji i uczestnictwa w w/w projekcie i zastanów się, czy jest to wyjazd dla Ciebie?
Krok 2. Sprawę omów z rodzicami! Koniecznie sprawdź czy posiadasz ważny dowód osobisty lub paszport!
Krok 3. Pobierz i uzupełnij formularz zgłoszeniowy oraz oświadczenie uczestnika.
Krok 4. Czytelnie wypełnione dokumenty złóż w sekretariacie szkoły lub u koordynatora projektu, pani Małgorzaty Papiernik-Ożóg w nieprzekraczalnym terminie do 28.02.2024r., do godziny 11:00.
Krok 5. Śledź uważnie ogłoszenia na stronie internetowej szkoły, gdyż tam ukażą się wyniki rekrutacji.
DOKUMENTY DO POBRANIA
REGULAMIN REKRUTACJI I UCZESTNICTWA UCZNIÓW
Załącznik 1 Formularz zgłoszeniowy
Reprezentacja „Ekonomika” na I Turnieju Strzeleckim w „Mechaniku”
W dniu 23 stycznia w Zespole Szkół Nr 1 w Dębicy odbył się I Turniej Strzelecki o Puchar Starosty Powiatu Dębickiego.
Podczas zawodów szkoły reprezentowane były zarówno przez zespoły młodzieżowe, jak i nauczycielskie. Naszą szkołę w tej pierwszej grupie reprezentowali Jan Swół (3bc), Bartosz Filipowski (5g) i Adrian Piękoś (2r), odpowiednio w klasyfikacji indywidualnej zajmując 8, 9 i 18 miejsce, co pozwoliło im na zajęcie zespołowo 6 miejsca. W rankingu nauczycieli p. Wojciech Szerszeń wywalczył I miejsce. Mimo emocji, towarzyszących rywalizacji atmosfera zawodów była bardzo dobra, na co pływ miało zaangażowanie dyrekcji, nauczycieli i uczniów ZS Nr1.