W piątek 02 czerwca 2017r. uczniowie naszej szkoły pod opieką nauczycielek : Marty Wypasek, Aliny Ryczek i Marii Michalak odbyli wycieczkę do Warszawy oraz na Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017. W wycieczce uczestniczyło 29 osób z klas gastronomicznych.
Wycieczka była sponsorowana w ramach Projektu „Młody gastronom – start do kariery zawodowej”, którego realizatorem jest UNIA PRODUCENTÓW I PRACODAWCÓW PRZEMYSŁU MIĘSNEGO. Projekt jest dofinansowany ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego, Europejskiego Funduszu Społecznego.
Ważnym punktem wycieczki był spacer po Warszawie. Odwiedziliśmy Grób Nieznanego Żołnierza, przeszliśmy ulicą Nowy Świat na Plac Zamkowy oraz zwiedziliśmy Starówkę. Warszawa prezentowała się pięknie w promieniach czerwcowego słońca. Następnie udaliśmy się do Nadarzyna , do Centrum wystawienniczego PTAK na Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017.
Wydarzenie to, zorganizowane pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela, odbyło się w dniach 1- 3 czerwca 2017 r. w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo, jako impreza towarzysząca spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej.
Podczas targów Warsaw Food Expo 2017 zaprezentowały się firmy z ofertą produktów spożywczych, byli to zarówno producenci jak i dystrybutorzy żywności z takich branż jak mięsna, owocowo-warzywna, piekarsko-cukiernicza, mleczarska, napojów. Była to okazja do sprawdzenia ofert z wybranych regionów z Polski, a także zagranicznych. Odbyły się liczne pokazy, konkursy i warsztaty kulinarne.
Na targach była też okazja, by zapoznać się z ofertą najlepszej uczelni rolniczej w Polsce – Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wzięliśmy udział w wielkim grillowaniu razem z Polską Ekologią i firmą Smoker. Spróbowaliśmy doskonale przyprawionych burgerów upieczonych przez profesjonalistów.
Poszerzyliśmy aktualną wiedzę na temat żywności i jej znaczenia w żywieniu ludzi, mieliśmy możliwość spotkań z mistrzami kulinarnymi, a także zapoznania z aktualnymi trendami w branży. Kto lepiej zna się na tradycyjnych i lokalnych produktach jak nie Koła Gospodyń Wiejskich? Z okazji obchodów 150-lecia organizacji gospodynie zaprezentowały kulinarne – i nie tylko – dziedzictwo polskiej wsi. Mieliśmy możliwość popróbowania różnych potraw. Niektórzy z nas rozsmakowali się w potrawach z gęsiny. Panie, które je promowały podarowały wszystkim uczestnikom wycieczki pięknie wydane książki „Drób na talerzu” finansowane z Funduszu Promocji mięsa Drobiowego. Wykorzystamy na technologii gastronomicznej…..
Wszyscy wróciliśmy bardzo zadowoleni (chociaż bardzo zmęczeni).