Zespół Szkół Ekonomicznych wraz ze Stowarzyszeniem „Przyjaciół Ekonomika” w ramach realizacji zadania publicznego współfinansowanego przez Powiat Dębicki rozpoczął działanie, którego celem jest propagowanie zasad zdrowego odżywiania i kultury jedzenia.
We wtorek 23 maja 2017 roku w naszej szkole odbyła się pierwsza część ( z trzech planowanych) Festiwalu zdrowego jedzenia i gotowania.
Były to warsztaty kulinarne dla uczniów klas trzecich szkół gimnazjalnych z terenu Dębicy oraz powiatu dębickiego.
W czasie warsztatów gimnazjaliści wspólnie z uczniami klas gastronomicznych pod kierunkiem nauczycieli Zespołu Szkół Ekonomicznych zdobywali wiedzę w praktyce na temat przygotowania smacznych i zdrowych potraw. Spotkanie rozpoczęło się od ciekawego wykładu Pani Elżbiety Kurzawy na temat racjonalnego odżywiania oraz pokazu prawidłowo zestawionej racji pokarmowej. Następnie zaproszeni uczniowie wraz z uczniami z klas gastronomicznych przygotowywali modne , ale zdrowe potrawy mogące stanowić alternatywę dla codziennych pomysłów na „nudne” drugie śniadania do szkoły. Gimnazjaliści poszerzyli wiedzę z zakresu zastosowania warzyw, owoców w potrawach oraz zasad właściwego sporządzania i komponowania posiłków. Poznali nowe smaki i pomysły.
Spotkanie zakończyło się posiłkiem przy wspólnie nakrywanych stołach. Nie obeszło się bez pysznej kawy i herbaty parzonej i podawanej przez naszych uczniów. Goście na zakończenie otrzymali pamiątkowe certyfikaty.
Pomysłodawcą i organizatorem przedsięwzięcia była Pani Marta Wypasek.
Opiekę nad uczniami sprawowała również Pani Alina Ryczek