Dnia 1 grudnia 2023 r. w Rzeszowie odbył się etap okręgowy XXVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Do etapu okręgowego zakwalifikowały się dwie osoby: Klaudia Cywa i Bartosz Filipowski. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu jest: „Mięso i przetwory mięsne -technologia i zastosowanie w żywieniu”.
Etap okręgowy olimpiady polegał na rozwiązaniu testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, kelnerstwa, żywności i żywienia oraz wykonaniu zadania praktycznego w formie projektu z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia. W etapie okręgowym wzięło udział 714 uczniów z całej Polski.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to nie tylko konfrontacja wiedzy z zakresu żywienia i gastronomii, ale również wyjątkowa okazja do nauki, rywalizacji i porównywania swoich umiejętności z rówieśnikami z innych szkół.
Z radością ogłaszamy, że Klaudia Cywa zakwalifikowała się do centralnego etapu olimpiady.
Finałowa rywalizacja odbędzie się w dniach 21- 23 marca 2024 roku.
Życzymy Klaudii powodzenia w kolejnym etapie olimpiady, wierząc w jej sukces i godne reprezentowanie naszej szkoły.
E.Kurzawa