Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy
we współpracy ze Starostwem Powiatowym w Dębicy
oraz Stowarzyszeniem „Przyjaciół Ekonomika”
zaprasza
wszystkich uczniów klas gastronomicznych
do udziału w konkursie kulinarnym
„Piernikowy Stół”
Tematem tegorocznego konkursu jest
„Popierniczmy z sercem świątecznie ”
Konkurs odbędzie się w dniu 15 grudnia 2023 r.
w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy
ul. Ogrodowa 20
Ocena prac przez jury będzie trwała w godzinach od 10.00 do 11.00.
W godzinach 11.35 do 12.20 odbędzie się degustacja i sprzedaż wyrobów kulinarnych przygotowanych przez uczniów, na którą gorąco zapraszamy społeczność szkolną.
Zebrana przez uczniów kwota zostanie przekazana potrzebującym dzieciom.
Szczegóły konkursu u Pani Marty Wypasek oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
Serdecznie zapraszamy
Regulamin Szkolnego Konkursu Gastronomicznego
„PIERNIKOWY STÓŁ”
Tematem konkursu jest
„Popierniczmy z sercem świątecznie ”.
Konkurs odbędzie się w dniu 15 grudnia 2023 r. o godzinie 10.00
w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy, ul. Ogrodowa 20
1. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy we współpracy ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Ekonomika.
2. Cele konkursu:
- kultywowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej,
- propagowanie polskich i regionalnych tradycji kulinarnych,
- doskonalenie umiejętności kulinarnych,
- rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów klas gastronomicznych,
- podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego,
- ocena umiejętności zawodowych,
- rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
- wyrabianie poczucia estetyki kulinarnej,
- integracja uczniów z klas gastronomicznych,
- odkrywanie i promowanie utalentowanych uczniów,
- budowanie oraz rozwijanie postaw proekologicznych.
3. Zasady konkursu:
- do konkursu należy zgłosić drużyny konkursowe składające się z trzech do pięciu uczniów,
- drużyny należy zgłosić do nauczycieli przedmiotów gastronomicznych do piątku 08.12.2023r.
- zadaniem zgłoszonych drużyn jest sporządzenie wypieków z ciasta piernikowego w dwóch kategoriach (pierniki dekorowane oraz pierniki konsumpcyjne), a także przygotowanie aranżacji stołu świątecznego.
- każdy zgłoszony do konkursu wyrób piernikowy zaprezentowany na stole musi być podpisany, a drużyna zobowiązana jest posiadać recepturę kulinarną do wglądu jury,
- uczniowie mają za zadanie przygotować nakrycie stołu o wymiarach 130cmx120cm i ustawić na przygotowanym stole prezentowane w konkursie wypieki,
- w dniu 15 grudnia 2023r. drużyny konkursowe mogą przygotowywać aranżację stołu w godzinach od 8.00 do 9.45,
- wypieki należy sporządzić wyłącznie z naturalnych surowców,
- nakrycie stołu ma mieć charakter stołu świątecznego bożonarodzeniowego,
- do dekoracji stołu nie wolno wykorzystywać sztucznych dekoracji ( dopuszcza się świece, szklane bombki, wstążki).
4. Kryteria oceny przez jury:
- w przypadku każdej drużyny ocenie podlegać będą wyroby piernikowe w dwóch kategoriach: pierniki dekorowane oraz pierniki konsumpcyjne, a także aranżacja stołu świątecznego,
- pierniki dekorowane zostaną ocenione za estetykę wykonania, wkład pracy w dekorację, pomysłowość, oryginalność,
- pierniki konsumpcyjne zostaną ocenione za wygląd, smak, estetykę wykonania, wkład pracy w dekorację, pomysłowość, oryginalność, techniki kulinarne stosowane w przygotowaniu,
- aranżacja stołu zostanie oceniona za użycie odpowiedniej bielizny, dobrane dekoracji, estetykę dekoracji, pomysłowość w użyciu materiałów dekoracyjnych oraz zgodność z tematyką konkursu.
Na czas konkursu szkoła nie udostępnia bielizny stołowej.
Marta Wypasek