Szkolny Konkurs Gastronomiczny – PIERNIKOWY STÓŁ
Regulamin Szkolnego Konkursu Gastronomicznego
„PIERNIKOWY STÓŁ”
Tematem konkursu jest
„Święta pachnące piernikiem”
Konkurs odbędzie się w dniu 16 grudnia 2025 r. o godzinie 10.45
w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy
ul. Ogrodowa 20
- Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy we współpracy ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Ekonomika.
- Cele konkursu:
- kultywowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej,
- propagowanie polskich i regionalnych tradycji kulinarnych,
- doskonalenie umiejętności kulinarnych,
- rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów klas gastronomicznych,
- podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego,
- ocena umiejętności zawodowych,
- rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
- wyrabianie poczucia estetyki kulinarnej,
- integracja uczniów z klas gastronomicznych,
- odkrywanie i promowanie utalentowanych uczniów,
- budowanie oraz rozwijanie postaw proekologicznych.
- Zasady konkursu:
- do konkursu należy zgłosić drużyny konkursowe składające się z maksymalnie z czterech uczniów/uczennic,
- drużyny należy zgłosić do nauczycieli przedmiotów gastronomicznych do piątku 12.2025r.
- zadaniem zgłoszonych drużyn jest sporządzenie wypieków z ciasta piernikowego w dwóch kategoriach (pierniki dekorowane i pierniki konsumpcyjne) oraz pierogów z nadzieniem ze śliwki sechlońskiej ze smakiem piernika, a także przygotowanie aranżacji stołu świątecznego.
- każdy zgłoszony do konkursu wyrób piernikowy zaprezentowany na stole musi być podpisany, a drużyna zobowiązana jest posiadać recepturę kulinarną do wglądu jury,
- kształt piernika i technika uzyskania formy mogą być dowolne, piernik może być ozdobiony w dowolny sposób, ale przedstawiający motyw związany ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki zarówno płaskie jak i przestrzenne będące przedmiotem konkursu, które nie będą przeznaczone do spożycia, powinny być ułożone na sztywnych podkładkach (np. z tektury),
- uczniowie mają za zadanie przygotować nakrycie stołu o wymiarach 130cmx100cm i ustawić na przygotowanym stole prezentowane w konkursie wypieki,
- w dniu 16 grudnia 2025r. drużyny konkursowe mogą przygotowywać aranżację stołu w godzinach od 8.00 do 10.25,
- wypieki należy sporządzić wyłącznie z naturalnych surowców,
- nakrycie stołu ma mieć charakter stołu świątecznego bożonarodzeniowego,
- do dekoracji stołu nie wolno wykorzystywać sztucznych dekoracji ( dopuszcza się świece, szklane bombki, wstążki), można użyć gałązek i szyszek jodły lub świerka itp..
- Kryteria oceny przez jury:
- w przypadku każdej drużyny ocenie podlegać będą wyroby piernikowe w dwóch kategoriach: pierniki dekorowane oraz pierniki konsumpcyjne, a także aranżacja stołu świątecznego przy czym punktacja za aranżację stołu będzie stanowić 30% ogólnej liczby punktów,
- pierniki dekorowane zostaną ocenione za estetykę wykonania, wkład pracy w dekorację, pomysłowość, oryginalność,
- pierniki konsumpcyjne zostaną ocenione za wygląd, smak, estetykę wykonania, wkład pracy w dekorację, pomysłowość, oryginalność, techniki kulinarne stosowane w przygotowaniu,
- pierogi zostaną ocenione za wygląd, smak, estetykę podania, pomysłowość w przygotowaniu nadzienia,
- aranżacja stołu zostanie oceniona za użycie odpowiedniej bielizny, dobrane dekoracji, estetykę dekoracji, pomysłowość w użyciu materiałów dekoracyjnych oraz zgodność z tematyką konkursu.
Drużyny mają za zadanie przygotować nakrycie dla dwóch osób, aranżacja stołu ma stanowić tło do zaprezentowania wyrobów z piernika oraz musi nawiązywać do Świąt Bożego Narodzenia.
Istnieje możliwość wypożyczenia obrusa w szkole po wcześniejszym uzgodnieniu z nauczycielem.
Każda drużyna konkursowa jest zobowiązana do uprzątnięcia swojego stanowiska po konkursie i zwrot wszystkich akcesoriów wypożyczonych z pracowni gastronomicznych.
Marta Wypasek