Konkurs kulinarny „Wielkanoc na polskim stole”
Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy we współpracy ze Stowarzyszeniem „Przyjaciół Ekonomika”
gorąco zaprasza do udziału
w konkursie kulinarnym „Wielkanoc na polskim stole”.
Tematem XIII edycji konkursu jest
„Tradycyjnie w nowoczesnej odsłonie”
Konkurs odbędzie się 19.03.2024 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Janusza Korczaka w Dębicy przy ul. Ogrodowej 20.
Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Na uczestników czekają ciekawe nagrody. Na zgłoszenia czekamy do 12.03.2024r.
Celem konkursu jest:
- kultywowanie narodowych tradycji kulinarnych,
- upowszechnianie wzorów racjonalnego żywienia i promocja zdrowia,
- wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami konkursu,
- mobilizowanie uczniów do poszukiwania sposobów modyfikowania tradycyjnych receptur, aby potrawy były i smaczne i zdrowe,
- rozwijanie zainteresowań sztuką kulinarną, sięganie do tradycji kulinarnych regionu oraz naszych zagranicznych sąsiadów,
- rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości kreatywności uczestników,
- wyrabianie poczucia piękna i estetyki.
Regulamin konkursu „Wielkanoc na polskim stole”
1. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy we współpracy ze Stowarzyszeniem „Przyjaciół Ekonomika”.
2. Tematem XII edycji konkursu jest: „Tradycyjnie w nowoczesnej odsłonie”.
3. W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół o profilu gastronomicznym.
Zgłoszone do rywalizacji „drużyny” uczniowskie mogą się składać maksymalnie z 4 do 6 zawodników.
4. Drużyny przygotowują koncepcję nakrycia stołu i zestaw potraw wielkanocnych.
5. Do konkursu należy zgłosić minimum 4 potrawy, w tym dwie o smaku słodkim i dwie o smaku słonym.
6. Każda drużyna konkursowa zobowiązana jest do przygotowania dwóch potraw słodkich: mazurka wielkanocnego i babki oraz dwóch potraw słonych: jednej z udziałem jaj i drugiej udziałem wędliny lub mięsa.
7. Drużyna może przygotować więcej potraw niż 4 obowiązkowe.
8. Aranżacja stołu podlega ocenie.
9. Ocenie podlegać będzie ogólny charakter nakrycia nawiązujący do tematyki Świąt Wielkanocnych.
10. Wymagany jest podpis każdej potrawy konkursowej oraz posiadanie receptury wg, której została sporządzona (do wglądu komisji konkursowej).
Potrawy nieopisane, bez receptury nie mogą brać udziału w konkursie.
11. Każda potrawa musi być przygotowana w ilości umożliwiającej degustację członkom jury.
12. Komisja Konkursowa dokona oceny potraw wg;
a) zgodności z tradycją wielkanocną ( 1-5 pkt.),
b) walorów organoleptycznych (1-5 pkt.),
c) estetyki przygotowania (1-5pkt.)
d) kreatywności i pomysłowości (1-5 pkt)
e) trudności technik kulinarnych zastosowanych do przygotowania potraw (1-10 pkt)
f) aranżacja, estetyka nakrycia stołu (1-15 pkt)
13. Za udział w konkursie uczestnicy otrzymują dyplomy, a laureaci nagrody rzeczowe.
14. Udział w konkursie należy zgłosić do 12.03.2024r. do pani Marty Wypasek lub u nauczycieli przedmiotów gastronomicznych
15. Konkurs odbędzie się w dniu 19.03.2024 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy, ul. Ogrodowa 20 w godz. od 11.00 do 13.10.
Drużyny biorące udział w konkursie mogą zgłaszać w tym dniu się od godz. 9.00 na małej sali gimnastycznej.
Marta Wypasek
Zapraszamy.