KLAUDIA CYWA LAUREATKĄ XXVIII OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU
Miło nam poinformować, że uczennica klasy 5g Klaudia Cywa została laureatką XXVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.
W dniach 21-23 marca w Szczecinie odbywał się centralny etap XXVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W tegorocznych zmaganiach udział wzięło 7500 uczniów z 700 szkół. Do ścisłego finału zakwalifikowało się 59 uczestników reprezentujących technika i licea ogólnokształcące z całej Polski.
Pierwszego dnia uczestnicy odwiedzili sale technologiczne i obsługi konsumenta, w których w kolejnym dniu mieli uczestniczyć w części praktycznej olimpiady. Wieczorem wszyscy wzięli udział w spotkaniu informacyjnym i pamiątkowym zdjęciu.
Drugi dzień był bardzo intensywny. Najpierw uczestnicy przystąpili do testu, który został przeprowadzony w Centrum Egzaminów Testowych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, następnie o 10:15 ogłoszono wyniki i 30 najlepszych uczestników przeszło do etapu praktycznego. Po wykonaniu zadań praktycznych przyszedł czas na wycieczkę objazdową po Szczecinie oraz pokaz kulinarny „Pasty, kolory i kształty”. Przed ogłoszeniem wyników i wyłonieniem laureatów odbył się ciekawy wykład „Piękno przyrody i obfitość stołu w życiu i prozie”.
Następnie poznaliśmy 15 najlepszych uczestników i wśród nich była Klaudia Cywa uzyskując tym samym tytuł laureata.
Trzeciego dnia odbył się wielki finał. Część zadań stanowiły skojarzenia, inną rebusy czy też tzw. pytania hazardowe. Było mnóstwo emocji – wszystko rozgrywało się przed ogromną publicznością, którą stanowili uczestnicy, opiekunowie i zaproszeni goście oraz komisja olimpiady.
Klaudia otrzymała możliwość odbioru indeksu na wybrane uczelnie, na wybrane kierunki np. technologia żywności i żywienie człowieka, biotechnologia, dietetyka i inne.
Serdecznie gratulujemy imponującego sukcesu. Jesteśmy bardzo dumni z naszej uczennicy! Klaudii życzymy dalszych sukcesów.
Opiekunem Klaudii była E.Kurzawa