Działalność
Rok 2018
Zakup nagród i organizacja warsztatów. Wydatkowano kwotę 5 092,87 zł.
Rok 2017
1. Realizacja projektu: Organizowanie zajęć, przeglądów, konkursów i innych alternatywnych form edukacji
Zadanie publiczne finansowane przez Gminę Miasta Dębica
Okres realizacji projektu 1 luty 2014 r. do 30 listopada 2017 r.
Kwota dotacji: 3500,00 zł.
Organizowanie zajęć, przeglądów, konkursów i innych alternatywnych form edukacjito projekt cyklicznych spotkań dla uczniów szkół dębickich-zainteresowanych rozwijaniem swoich umiejętności manualnych i technicznych oraz wiedzy historycznej. Zajęcia realizowane były w 3 formułach:
1. warsztaty modelarskie;
2. alternatywna edukacja historyczna w terenie;
3. udział w konkursach modelarskich.
Podczas zajęć warsztatowych uczestnicy zapoznali się z technikami wykonywania modeli redukcyjnych z plastiku- począwszy od wycinania z ramek wtryskowych, przez obróbkę i sklejanie, po malowanie farbami modelarskimi i nakładanie kalkomanii. Alternatywna edukacja historyczna dotyczyła zajęć terenowych prowadzonych w miejscach związanych z najnowszą historią naszego regionu - na Szlaku Partyzanckim II Zgrupowania AK Obwodu Dębica w Gumniskach- Braciejowej oraz w Muzeum Regionalnym w Dębicy. Efekty prac warsztatowych uczestnicy projektu zaprezentowali na konkursach modelarskich w Dębicy i w Rzeszowie oraz na wystawie modeli redukcyjnych w Strzyżowie.
Uczestnicy warsztatów posiedli wiedzę o wybranych zagadnieniach dotyczących historii II wojny światowej ze szczególnym uwzględnieniem losów polskich żołnierzy i ziem polskich, pogłębili wiadomości na temat historii naszego regionu, poznali również techniki związane z wykonywaniem modeli i budowaniem replik pojazdów, samolotów, okrętów, figurek, a także dioram przedstawiających różne wydarzenia z przeszłości.
Projekt rozliczono w kwocie
5344,00 , w tym
3500,00 dotacji,
2404 wkład osobowy,
1000,00 – wkład rzeczowy.
2. Realizacja projektu: Festiwal zdrowego jedzenia i gotowania
Zadanie publiczne współfinansowane przez Powiat Dębicki
Okres realizacji projektu 30 kwietnia do 30 listopada 2017 r.
Kwota dotacji: 2000,00 zł.
Organizacja imprez, szkoleń, konferencji, konkursów propagujących i promujących zdrowie to projekt przeznaczony dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z terenu powiatu dębickiego zainteresowanych nowymi trendami w odżywianiu sprzyjającymi zachowaniu zdrowia.
Zadanie pod hasłem
„Festiwal zdrowego jedzenia i gotowania” realizowane było w trzech etapach:
1. warsztaty kulinarne dla uczniów szkół gimnazjalnych;
2. konkurs kulinarny „Bez chleba żyć się nie da” związany z przypadającym 16 października Światowym Dniem Chleba;
3. konferencja podsumowująca festiwal w związku z Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania przypadającym na 08.11. 2017 r.
Podczas warsztatów kulinarnych, odbywających się w pracowniach gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy przy ul. Ogrodowej 20, 2-osobowe zespoły uczniów klas trzecich gimnazjów z terenu powiatu dębickiego przygotowały po dwie potrawy z wykorzystaniem warzyw, owoców i kasz. Zdobywali wiedzę na temat przygotowania smacznych i zdrowych potraw z wykorzystaniem warzyw, owoców i kasz. Spotkanie rozpoczęło się od wykładu na temat racjonalnego odżywiania oraz pokazu prawidłowo zestawionej racji pokarmowej.
Konkurs kulinarny „Bez chleba żyć się nie da” dotyczył zastosowania pieczywa w potrawach. Wzięli w nim udział uczniowie szkół ponadgimnazjalnych powiatu dębickiego, ropczycko-sędziszowskiego oraz z Tarnowa. Zwycięskie drużyny otrzymały dyplomy, a wszyscy uczestnicy nagrody – sprzęt AGD.
Konferencja podsumowująca festiwal odbyła się w hali sportowej Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy przy ul. Ogrodowej 20 z udziałem uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych. W programie znalazły się dwa
wykłady na temat „W obronie chleba naszego powszedniego czyli bochenkowi na ratunek”, „Czy warto odżywiać się zgodnie z zaleceniami najnowszej Piramidy Żywienia? ”, quiz wiedzy o żywieniu oraz pokaz zdrowej żywności.
Uczestnicząca w realizacji zadania młodzież gimnazjalna oraz szkół ponadgimnazjalnych poznała wybrane zagadnienia dotyczące najnowszej piramidy żywienia, wartości odżywcze pieczywa z różnych rodzajów mąki, różnorodne zastosowanie pieczywa w żywieniu, receptury na smaczne i zdrowe dania i przekąski.
Projekt rozliczono w kwocie
2905,81, w tym
2000,00 dotacji,
125,81 wkład własny,
780,00 wkład osobowy – świadczenia wolontariuszy.
Ze środków finansowych Stowarzyszenia wydatkowano 2311,58zł.
Pieniądze przeznaczono na zakup nagród dla uczestników konkursów przedmiotowych i tematycznych oraz materiały promocyjne.
Rok 2016
VI edycja konkursu Wielkanoc na polskim stole pod hasłem „Potrawy narodowe i regionalne” współfinansowana przez Powiat Dębicki oraz Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika”. Wielkanocne stoły z tradycyjnymi potrawami narodowymi i regionalnymi zaprezentowały drużyny ze szkół ponadgimnazjalnych powiatu dębickiego, ropczycko-sędziszowskiego oraz Hotelová Akadémia J. Andraščíka z Bardejowa na Słowacji.
Ze środków finansowych Stowarzyszenia wydatkowano 3779 zł.
Pieniądze zostały przeznaczone na:
-
pomoce dydaktyczne;
-
doposażenie pracowni gastronomicznej;
-
nagrody dla uczestników konkursów;
-
organizację konkursu „Wielkanoc na polskim stole”;
-
zakup materiałów promocyjnych.
Rok 2014
-
1 marca - 30 kwietnia 2014 - realizacja zadania publicznego
„Styl odżywiania a choroby cywilizacyjne – konkurs i konferencja” współfinansowanego przez Powiat Dębicki.
-
18 marca 2014 - zainaugurowanie III edycji projektu konferencją
na temat:
Otyłość – problem współczesnych ludzi
-
1 kwietnia 2014 - odbycie się w szkole pokazu konkursowego:
Wielkanoc na polskim stole
Tym razem jednak obsada konkursu była międzynarodowa. W rywalizacji udział wzięły zespoły z Ukrainy, Słowacji oraz z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku i oczywiście reprezentacja Zespołu Szkół Ekonomicznych, które zaprezentowały wielkanocne stoły z tradycyjnymi potrawami narodowymi i regionalnymi.
W efekcie realizacji tego zadania, dzięki finansowemu wsparciu Powiatu Dębickiego, zakupiliśmy cenne nagrody dla uczestników konkursu oraz sprzęt AGD do pracowni gastronomicznych o wartości 650 złotych.
Rok 2013
-
19 marca 2013 - odbycie pokazu Wielkanoc na polskim stole
-
10 kwietnia 2013 - konferencja popularno-naukowa, której temat brzmiał Anoreksja i bulimia
Jego celem było kultywowanie kulinarnych tradycji narodowych i regionalnych, propagowanie zdrowego stylu życia, przekazanie wiedzy o związkach między stylem odżywiania a chorobami cywilizacyjnymi.
Rok 2012
-
15 marca - 30 kwietnia 2012 - Styl odżywiania a choroby cywilizacyjne – konkurs i konferencja
-
29 marca 2012 - odbycie w szkole pokazu i konkursu Wielkanoc na polskim stole
Rywalizowali w nim uczniowie klas II i III technikum gastronomicznego. Wielkanocne stoły z tradycyjnymi potrawami przygotowało 12 zespołów. Tradycyjny stół podkarpacki zaprezentowały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Zawady.
-
20 kwietnia 2012 - Styl odżywiania a choroby cywilizacyjne
Konferencja połączona z pokazem potraw z warzyw i owoców oraz napojów dietetycznych.
Dzięki dofinansowaniu w kwocie 2000 złotych nowa pracownia gastronomiczna i pracownia obsługi konsumenta zostały doposażone w: wózek kelnerski, pucharki do deserów, komplet garnków, szklanki do napojów, dwie ścienne tablice korkowe.
Lata 2005-2010
Członkowie Stowarzyszenia "Przyjaciół Ekonomika" podjęli szereg działań wynikających z zadań celów statutowych, między innymi: