12 grudnia 2018r. w siedzibie Starostwa Powiatowego w Dębicy odbył się XIII Sejmik Ekologiczny pt. „Włącz myślenie, szanuj jedzenie”. Wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły z klas: 2g2, 3g1, 4g1 i 4g2, którzy wysłuchali wystąpień zaproszonych gości i dowiedzieli się o skali zjawiska marnowania żywności i sposobach zapobiegania.
Statystyczny Polak marnuje 235 kg żywności rocznie. W skali całego kraju to ok. 9 mln ton rocznie. Skala problemu jest przerażająca. Dlatego warto zastanowić się, szczególnie przed Świętami, co stanie się z żywnością, której nie skonsumujemy. Co robić, aby nie marnować jedzenia? Praktycznych wskazówek udzielili prelegenci sejmiku. Paulina Szady – właścicielka poradni dietetycznej PS Zdrowie, pracownik WSIiZ w Rzeszowie przedstawiła ,,Filozofię ,,zero waste” w kuchni, czyli jak nie marnować żywności”. Magdalena Bocek – Związek Stowarzyszeń Podkarpacki Bank Żywności w Rzeszowie, w prezentacji ,,Marnując żywność ,marnujesz planetę” przedstawiła wyniki badań dotyczące ilości żywności, która się marnuje w naszym województwie na tle danych unijnych. Zachęcała młodzież do aktywnego działania w celu ograniczenia ilości marnowanego jedzenia np. racjonalne zakupy lub zbiórkę żywności i dzielenie się nią z potrzebującymi. O wtórnym wykorzystaniu żywności przywożonej na wysypisko poinformował zebranych Bogusław Bieszczad - Kierownik Zakładu w Przedsiębiorstwie Gospodarowania Odpadami Sp. z o.o. w Paszczynie w wykładzie ,,Żywność na wysypisku śmieci”. Skalę strat spowodowanych przez szkodniki żywności, sposoby ich zwalczania, w formie prezentacji ,,Szkodniki żywności” przedstawiła Joanna Przeworska- Erazmus -Wydział Ochrony Środowiska, Gospodarki Wodnej, Rolnictwa i Leśnictwa w Starostwie Powiatowym w Dębicy.