We wtorek 27 marca 2017 r. odbył się w naszej szkole konkurs „Wielkanoc na polskim stole”.
Po raz 9-ty uczniowie z klas pierwszych, drugich i trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowali polskie potrawy wielkanocne, które konkurowały w dwóch kategoriach ; potraw słodkich i potraw słonych.
W skład jury konkursowego weszli: Pan Dyrektor Krzysztof Górecki, Pan Piotr Basara – szef kuchni w Restauracji Stek House w Dębicy, Pani Helena Gola – szefowa kuchni w Firmie Cateringowej Catering Staff w Dębicy, Pan Kamil Oparowski – właściciel i kucharz w Restauracji The George w Dębicy.
Uczniowie przygotowali kilkadziesiąt potraw , które kusiły wyglądem i smakiem. Były to mazurki, babki, paschy, torty , jaja faszerowane, zakąski z mięsa i wędlin, żurki, zajączki i baranki wielkanocne. Poziom przygotowanych potraw był bardzo wysoki. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem i pasją przygotowali się do konkursu. Ostatecznie nagrodzeni zostali :
W kategorii potraw słonych ;
I miejsce
Gabriela Wodzień i Anita Szpara – rolada jajeczna
II miejsce
Natalia Cyran i Anita Rej - koszyczki z ciasta francuskiego z farszem z żółtek i chrzanu
III miejsce
Dagmara Gęza i Gabriela Śliwa – pasztet pieczony z królika
Wyróżnienie
Wiktoria Świerczek i Justyna Sudoł – jajka faszerowane
W kategorii potraw słodkich;
I miejsce
Nykiel Kinga i Pieczonka Weronika – pascha wielkanocna czekoladowa
II miejsce
Kamila Koziara i Paweł Świątek – mazurek
III miejsce
Patrycja Depowska i Sandra Nowak – ciasto „zajęcza polana”
Wyróżnienie
Bartosz Tomaszewski – tort świąteczny owocowy
Anna Król i Zuzanna Piątek – sernik zielony
Za organizację konkursu odpowiadały nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: A. Ryczek, E. Kurzawa, M. Groch-Kipa, E. Tyksińska.
Pomysłodawcą i koordynatorem konkursu była M. Wypasek