8 listopada 2017 roku w naszej szkole odbyła się konferencja popularnonaukowa z okazji Światowego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, której celem było propagowanie zasad zdrowego odżywiania i stylu życia.
Zorganizowana została przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Janusza Korczaka w Dębicy oraz Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika” w ramach realizacji zadania publicznego Festiwal zdrowego jedzenia i gotowania współfinansowanego przez Powiat Dębicki.
W konferencji wzięli udział uczniowie klas gimnazjalnych i szkół ponadgimnazjalnych z Dębicy wraz z opiekunami. Uczestnicy wysłuchali dwóch ciekawych wykładów:
– Pani dr Marii Czernickiej – pracownika Katedry Biotechnologii i Analizy Żywności Wydziału Biologiczno – Rolniczego na Uniwersytecie Rzeszowskim nt. „W obronie chleba naszego powszedniego czyli bochenkowi na ratunek”, w którym został poruszony problem zdrowotności i jakości pieczywa,
– Pani dr Elżbiety Tyksińskiej – nauczycielki w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy nt. „Czy warto odżywiać się zgodnie z zaleceniami najnowszej Piramidy Żywienia? ”.
W przerwie między wykładami uczniowie częstowali się zdrowymi przekąskami i napojami przygotowanymi przez uczniów klas gastronomicznych z naszej szkoły.
Na zakończenie wszyscy wzięli udział w pokazie barmańskim w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy.
W przygotowaniu konferencji wzięli udział nauczyciele: Małgorzata Groch-Kipa, Alina Ryczek, Elżbieta Kurzawa, Elżbieta Tyksińska, Marta Wypasek, Jacek Staniec.