We wtorek 26.09.2017 r. 40 uczniów z Ekonomika poczuło się jak studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka.
Uczestniczyli w wykładach i zajęciach laboratoryjnych na Wydziale Biologiczno-Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Część uczniów wysłuchała wykładu Pani dr Magdaleny Kwolek –Mirek nt. ” Naturalne źródła witaminy C”. Następnie udali się do sali laboratoryjnej , gdzie wykonali oznaczenie zawartości witaminy C w materiałach spożywczych metodą z odczynnikiem Folina – Ciocalteu . Przygotowali próbki soków i napojów do oznaczenia i przeprowadzali reakcje oraz detekcję spektrofotometryczną. Przebieg ćwiczeń nadzorowała również Pani dr Sabina Bednarska.
Druga grupa uczniów wysłuchała wykładu Pani dr Marii Czernickiej nt. „Słodkie składniki żywności”, a następnie w laboratorium przygotowali próbki z materiałów roślinnych, wykonali ekstrakcję cukrów i oznaczyli techniką chromatografii.
Niektóre urządzenia w laboratoriach budziły respekt, nasi uczniowie nigdy nawet o nich nie słyszeli.
Ponieważ zajęcia były prowadzone w sposób bardzo interesujący i przystępny, podobały się wszystkim uczniom. Wielu wyraziło zainteresowanie wymienionym kierunkiem studiów w przyszłości.
Na zakończenie spotkania na uczelni, przesiąknięci naukową atmosferą wszyscy udali się na pyszny obiad w stołówce studenckiej.
Opiekę nad uczniami w czasie wycieczki sprawowały : Elżbieta Kurzawa, Alina Ryczek, Elżbieta Tyksińska i Marta Wypasek.
Wycieczka była sponsorowana w ramach Projektu „Młody gastronom – start do kariery zawodowej”, którego realizatorem jest UNIA PRODUCENTÓW I PRACODAWCÓW PRZEMYSŁU MIĘSNEGO. Projekt jest dofinansowanego ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego, Europejskiego Funduszu Społecznego.