Wielkanoc na polskim stole – 2017

By   5 kwietnia 2017

jajkoWielkanoc  na polskim stole

W piątek 31 marca 2017 r.  po raz 8. odbył się w naszej szkole konkurs

„Wielkanoc na polskim stole”

                Uczniowie z klas pierwszych, drugich i trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowali polskie potrawy wielkanocne, które konkurowały w dwóch kategoriach : potraw słodkich i potraw słonych.

Jury,  w skład , którego weszli: Pan Dyrektor  Krzysztof Górecki, Pani  W-ce Dyrektor Maria Strzyż oraz Pani Teresa Matusik  miało bardzo trudne zadanie, gdyż uczniowie przygotowali 65 potraw, które kusiły wyglądem i smakiem.  Były to mazurki, babki, paschy, torty ,  jaja faszerowane, zakąski z mięsa i wędlin, żurki, zajączki i baranki wielkanocne.  Poziom zaprezentowanych potraw był bardzo wysoki. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem i pasją przygotowali się do konkursu.

Ostatecznie nagrodzeni zostali uczniowie:

W kategorii potraw słonych

I miejsce
Natalia Kasprzyk i Patrycja Mazur-   za  szynkę w galarecie
Gabriela Wodzień i Anita Szpara – za jaja faszerowane

II miejsce
Dominik Piekarczyk – za zupę krem ziemniaczano-jabłkowy
Wiktoria Drogoń i Anna Król – za pasztet z królika z suszonymi pomidorami i grzanki z jajkami przepiórczymi

III miejsce
Amanda Sohling – za żurek
Patrycja Bieszczad i Gabriela Sypel  – za marchewki bez karotenu

W kategorii potraw słodkich

I miejsce
Bartosz Tomaszewski – za tort świąteczny zielony
Anna Strzałka i Patrycja Wojnarowska – za baranka wielkanocnego

II miejsce
Aleksandra Ząbek i Anna Kierbiedź – za mazurek kokosowy
Kamil Gleń  i Damian Gleń – za paschę wielkanocną

III miejsce
Justyna Mroczek i Dominik Mroczek – za tort kajmakowo – jabłkowy
Aleksandra Paszko i Julia Panyło  – za kosz drożdżowy z babeczkami

Wymienieni uczniowie otrzymali dyplomy i nagrody w postaci sprzętu służącego do dekoracji potraw i sporządzania wypieków ufundowane przez Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika” oraz Radę Rodziców. Ponadto nagrodą specjalną dla uczestników konkursu będzie wyjazd  na jednodniową wycieczkę do Warszawy.

Przygotowania  konkursowych potraw  odbywały się pod czujnym okiem nauczycieli tj. Marii Michalak, Elżbiety Kurzawy, Aliny Ryczek i Marty Wypasek.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu była  Marta Wypasek.