Wielkanoc na polskim stole

By   9 kwietnia 2014

stolyWielkanoc  na polskim stole…

i nie tylko

1 kwietnia już po raz trzeci mogliśmy podziwiać w naszej szkole świątecznie udekorowane stoły wielkanocne a na nich uświecone tradycją smakowite potrawy.

Pomysłodawczynią i koordynatorką wszystkich działań była mgr Marta Wypasek.

 

Konkurs, tak jak w poprzednich latach, odbył się w ramach projektu realizowanego przez Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika” a współfinansowanego przez Powiat Dębicki.

Jednakże w tym roku zyskał on rangę międzynarodową. Do rywalizacji stanęły zespoły uczniowskie  nie tylko ze szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Dębickiego,

lecz także z Ukrainy i Słowacji.

 

Wielkanocne stoły  z tradycyjnymi potrawami narodowymi i regionalnymi

zaprezentowało sześć  zespołów:

  • drużyna ze Słowacji z  Hotelowej Akademii Jana Andraščika w Bardejowie, którą opiekowały się nauczycielki – panie  Iveta Michalčinowa i Lenka Dubivská
  • drużyna  z Ukrainy z Państwowej Uczelni – Wyższej Szkoły Zawodowej w Pohorcach koło Rudek, nad którą opiekę sprawowała kierownik gastronomii – pani Halina Łozińska
  • drużyna z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku pod opieką pań: Małgorzaty Kolbusz i Danuty Wesołowskiej
  • drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy pod opieką pań : Marii Michalak i Aliny Ryczek, którą reprezentowali uczniowie klasy II g1
  • drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy pod opieką pań: Marii Michalak i Alicji Lipy, którą reprezentowali uczniowie klasy II rg
  • drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy pod opieką pań: Marty Wypasek i Aliny Ryczek, którą reprezentowali uczniowie klasy II g2.

Uroczystość swą obecnością zaszczycił Starosta Powiatu Dębickiego – Pan Władysław Bielawa oraz delegacja z Ukrainy w osobach Pana Mikołaja Koguta – koordynatora współpracy międzynarodowej miasta Rudki, Pana Włodzimierza Slyłki – dyrektora Państwowej Uczelni Wyższej Szkoły Zawodowej w Pohorcach koło Rudek oraz nauczyciele tej szkoły:  Irena Chimiak, Michalina Iwanczak, Włodzimir Polnyj, nauczyciele z Lwowskiej Szkoły Zawodowej Handlowo – Usługowej oraz Pani Nadia Fedeczko – Redaktor Naczelny tygodnika „Recepty Gospodyni” ze Lwowa.

Zaproszonych gości oraz uczniów i nauczycieli powitali dyrektor szkoły mgr Krzysztof Górecki oraz Starosta Powiatu Dębickiego – Pan Władysław Bielawa.

W jury tegorocznego konkursu zasiedli:

Pan Bogusław Filipek, restaurator, właściciel firmy Catering Staf  B. Filipek w Dębicy, jako przewodniczący tego szacownego gremium,

Pani Ewelina Tyksińska, restauratorka z  Hotelu Gold w Dębicy,

Pani Halina Łozińska – kierownik gastronomii w Wyższej Szkole Zawodowej w Pohorcach koło Rudek,

Pani Lenka Dubivská – nauczyciel z Hotelowej Akademii Jana Andraščika w Bardejowie.

 

Zadaniem zespołów było przygotowanie 4 potraw charakterystycznych dla stołu wielkanocnego, w tym trzech o smaku słonym i jednej o smaku słodkim.

Na wielkanocnych stołach wśród wielu potraw znalazły się pasztety, żurki, jaja na różne sposoby, mazurki, paschy i serniki. Zainteresowaniem cieszyły się  potrawy prezentowane przez zagranicznych gości z Ukrainy tj.: kurczak nadziewany, żeberka pieczone z fasolą i suszonymi śliwkami oraz sernik z jabłkami, a także potrawy na stole słowackim tj. : mamolka, mocno paprykowe salami, nietypowa pascha.

Jury, które  w swojej ocenie brało pod uwagę zgodność z tradycja wielkanocną, walory organoleptyczne potraw oraz estetykę podania, po burzliwej dyskusji przyznało następujące lokaty i wyróżnienia:

I miejsce  –             drużyna z Ukrainy za kurczaka nadziewanego, żeberka pieczone z fasolą i suszonymi śliwkami, pieczoną kiełbasę oraz sernik z jabłkami

II miejsce – drużyną ze Słowacji  za mamolkę, pasztet, paschę, pieczone mięsa z ćwikłą

III miejsce-  drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy reprezentująca klasę IIg2  za żurek z gniazdami jaskółczymi, pasztet z sosem chrzanowym, schab nadziewany i paschę.

Wyróżniono także drużynę z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku za wspaniale przygotowane sosy chrzanowe, a także drużynę z Zespołu Szkół         Ekonomicznych w Dębicy reprezentującą klasę IIg1 za ciekawie podane jaja na ciepło.

Nagroda publiczności powędrowała w ręce zespołu z klasy II g2 reprezentującego Zespół Szkół Ekonomicznych.

Zwycięskie zespoły otrzymały dyplomy oraz cenne nagrody w postaci sprzętu AGD , a wyróżnieni nagrody książkowe, które ufundowali Powiat Dębicki oraz Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika”.  Wszyscy uczestnicy otrzymali także upominki ofiarowane przez Urząd Miasta Dębicy.

W pokazie połączonym z degustacją przygotowanych potraw uczestniczyli  zaproszeni goście, uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Wszystkie zaprezentowane przez uczniów potrawy nie tylko pięknie wyglądały, lecz także znakomicie smakowały.

 

Uczniom dziękuję za pracę włożoną w przygotowanie pokazu konkursowego i wielkie zaangażowanie. Gratuluję Wam wysokiego poziomu umiejętności kulinarnych.

Wszyscy jesteście zwycięzcami!

Podziękowania składam także nauczycielom przedmiotów gastronomicznych Paniom Alicji Lipie, Zofii Szafińskiej, Alinie Ryczek, Marii Michalak, Małgorzacie Groch-Kipie, Barbarze Podlasek oraz Panu Jackowi  Stańcowi.

Szczególne słowa podziękowania kieruję do Pani Marty Wypasek – za koordynację i realizację wszystkich działań.

 

 

Grażyna Auguścik

Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika”