Wielkanoc na polskim stole 2016

By   7 kwietnia 2016

wielkanoc
22 marca już po raz szósty  odbył się w naszej szkole konkurs
Wielkanoc na polskim stole.

Tegoroczną edycję pod hasłem „ Potrawy narodowe i regionalne” współfinansowali Powiat Dębicki oraz Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika”

Pomysłodawczynią i koordynatorką wszystkich działań była mgr Marta Wypasek.

Wielkanocne stoły  z tradycyjnymi potrawami narodowymi i regionalnymi
zaprezentowało pięć  drużyn:

  • Zespół Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku

Nauczyciel: Elżbieta Kurzawa

Uczniowie: Justyna Krawiec, Natalia Bożek, Kacper Piątek, Wojciech Wójcik

Przygotowane potrawy: kremowa zupa chrzanowa, pasztet z kaczki z pianką chrzanową, baba migdałowa- królowa Podlasia, mazurek czekoladowy

 

  • Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach

Nauczyciel; Wioletta Walczyk- Weselak

Uczniowie: Anita Dziak, Gabriela Załocha, Robert Mędrygał, Grzegorz Pociask

Przygotowane potrawy: delikatny pasztet drobiowy w towarzystwie powidła jabłkowo-śliwkowego podany na opiekanej drożdżowej chałce, biała kiełbasa z królika w sosie chrzanowym,  tradycyjne amoniaczki z domowym kajmakiem w formie gniazdek, wielkanocna pascha w bankietowej odsłonie.

 

  • Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu

Nauczyciel: Halina Lichwa, Bernadeta Krupa, Ewa Imiołek

Uczniowie: Karol Kwarta, Konrad Gawryś, Aleksandra Golonka, Jolanta Piękoś

Przygotowane potrawy: bażant w boczku podany z pieczonymi jabłkami faszerowanymi prażoną kaszą jaglaną, pasztet wieprzowy z sałatką chrzanową, pascha wielkanocna, mazurek pomarańczowy z kajmakiem.

 

  • Hotelová Akadémia J. Andraščíka Bardejov

Nauczyciele; MVDr. Katarína Vaľková, Mgr. Adriana Sidorjaková, Mgr. Antónia Gracová,Mgr. Vladimír Sabol

Uczniowie; Miriama Fornadeľová, Lenka Fečová, Michaela Ištoňová, Petra Caleková.

Przygotowane potrawy: velkanocny syrek, velkanocna paska, ovocne kosicki s kremom mascarpone, piskorowa rolada s cerstvymi bylinkami

 

  • Zespół Szkół Ekonomicznych im. Janusza Korczaka w Dębicy

Nauczyciele: Alina Ryczek, Zofia Szafińska

Uczniowie; Katarzyna Ligęska, Angelika Ujas, Wioletta Stawarz, Kamil Gleń

Przygotowane potrawy: wielkanocny żurek z wędliną podawany w chlebie, pasztet wieprzowo- drobiowy z sosem chrzanowym, wielkanocna pascha, mazurek malinowy.

Uroczystość swą obecnością zaszczycił Dyrektor Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Dębicy Pan Zbigniew Sroczyński. Pokaz konkursowy uświetnił występ chóru z Hotelowej Akademii Jana Andraščika w Bardejowie.

 

Zaproszonych gości oraz uczniów i nauczycieli powitał dyrektor szkoły mgr Krzysztof Górecki.

W jury tegorocznego konkursu zasiedli:

Pani Aleksandra Małkowska właścicielka firmy gastronomicznej „Syrenka” w Dębicy, pan Zbigniew Sroczyński Dyrektor Wydziału Edukacji oraz pan Bogusław Filipek, restaurator, właściciel firmy Catering Staf  B. Filipek w Dębicy, który przewodniczył obradom jury.

Komisja Konkursowa oceniała przygotowane potrawy wg następujących kryteriów: zgodności z tradycją wielkanocną, walorów organoleptycznych potraw, estetyki przygotowania, oryginalności.

Po burzliwej dyskusji przyznało następujące lokaty i wyróżnienia:

I miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych

II miejsce z Zespół Szkół w Brzostku

III miejsce z Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach.

Wyróżniono drużynę z Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie za przygotowanie wspaniałej potrawy wielkanocnej z  bażanta w boczku , a także drużynę z Bardejowa za przygotowane potrawy słodkie i bogatą ekspozycję potraw wielkanocnych.

Zwycięskie zespoły otrzymały dyplomy oraz cenne nagrody indywidualne i zespołowe w postaci sprzętu AGD, ufundowane przez Powiat Dębicki.

W pokazie połączonym z degustacją przygotowanych potraw uczestniczyli uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Przygotowane przez poszczególne zespoły stoły wielkanocne wyglądały pięknie w świątecznych dekoracjach, a potrawy były ucztą dla oczu i podniebienia.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za zaangażowanie, nowatorskie pomysły kulinarne, gratulujemy zaprezentowanych umiejętności zawodowych.

Wyrażamy wdzięczność Starostwu Powiatowemu w Dębicy i osobiście Panu Staroście Andrzejowi Regule za wsparcie tego przedsięwzięcia.

 

Organizatorzy