Styl odżywiania a choroby cywilizacyjne

By   26 marca 2014

„Według lekarzy jedynym sposobem utrzymania zdrowia

jest jedzenie tego, na co się nie ma chęci,

picie tego, czego się nie lubi

i robienie tego, czego by się wolało nie robić.”

/ Mark Twain /

18 marca 2014 roku zainaugurowaliśmy III edycję projektu

Styl odżywiania a choroby cywilizacyjne,

realizowanego przez Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika” i Zespół Szkół Ekonomicznych,

a współfinansowanego przez Powiat Dębicki.

Pomysłodawczynią i koordynatorką wszystkich działań była mgr Marta Wypasek.

Temat tegorocznej konferencji brzmiał:

Otyłość – problem współczesnych ludzi.

Jej celem było ukazanie młodym ludziom niebezpieczeństw związanych z otyłością i nadwagą, wynikających z nieprawidłowego stylu życia i odżywiania.

Do udziału zaproszone zostały delegacje uczniów dębickich szkół gimnazjalnych

i ponadgimnazjalnych wraz z opiekunami oraz uczniowie i nauczyciele naszej szkoły.

W programie konferencji znalazły się:

  • wykład mgr Urszuli Bindugi, pracownika naukowego Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie, na temat: „Otyłość wśród dzieci i młodzieży jako problem cywilizacyjny i społeczny”
  • prelekcja Pani Katarzyny Sarny, dietetyka w Zespole Opieki Zdrowotnej  w Dębicy, na temat:  „Zdrowe odchudzanie – nowe wyzwanie”.

W tym roku konferencji towarzyszył konkurs plastyczny.  Jury pod przewodnictwem

mgr Urszuli Bindugi przyznało następujące lokaty:

I miejsce – praca zbiorowa uczniów Miejskiego Gimnazjum nr 2 w Dębicy

II miejsce – Edyta Kudłacz – Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy

III miejsce – Justyna Ciszek – Zespół Szkół nr 2 im. E Kwiatkowskiego w Dębicy

Zwycięzcy otrzymali nagrody książkowe.

Na czas konferencji bibliotekarka mgr Małgorzata Gawlik przygotowała wystawę literatury fachowej. Ponadto uczestnicy otrzymali zestawy ćwiczeń fitness, przygotowane przez mgr Beatę Gordon,  które każdy  może wykonywać samodzielnie w domu.

Uczestnicy mieli także możliwość zbadanie masy ciała na  nowoczesnym analizatorze masy ciała
„INBODY 1″

Przerwę w czasie konferencji uatrakcyjniły pokaz i degustacja różnych pełnowartościowych zestawów potraw spożywanych w domu i w szkole, a sprzyjających zachowaniu szczupłej sylwetki.

Wszystkim zaproszonym gościom i uczniom naszej szkoły  dziękuję za udział w konferencji.

Szczególne słowa podziękowania kieruję do Pani Marty Wypasek – za koordynację i realizację wszystkich działań.

Za zaangażowanie i opiekę nad młodzieżą dziękuję nauczycielom przedmiotów gastronomicznych Paniom Zofii Szafińskiej, Alicji Lipie, Alinie Ryczek, Małgorzacie Groch-Kipie.

Prezes Stowarzyszenia „Przyjaciół Ekonomika”

Grażyna Auguścik