Daily Archives: 4 grudnia 2023

Zaproszenie do udziału w konkursie kulinarnym „Piernikowy Stół”

grafika

Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy
we współpracy ze Starostwem Powiatowym w Dębicy
oraz  Stowarzyszeniem „Przyjaciół Ekonomika”

 zaprasza

wszystkich uczniów klas gastronomicznych
do udziału w konkursie kulinarnym
„Piernikowy Stół”

Tematem  tegorocznego konkursu jest
„Popierniczmy z sercem świątecznie ”

Konkurs odbędzie się w dniu 15 grudnia 2023 r.
w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy
ul. Ogrodowa 20

Ocena prac przez jury będzie trwała w godzinach od 10.00 do 11.00.

W godzinach 11.35 do 12.20 odbędzie się degustacja i sprzedaż wyrobów kulinarnych przygotowanych przez uczniów, na którą gorąco zapraszamy społeczność szkolną.

Zebrana przez uczniów kwota zostanie przekazana potrzebującym dzieciom.

Szczegóły konkursu u Pani Marty Wypasek oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.

 Serdecznie zapraszamy

Regulamin Szkolnego Konkursu Gastronomicznego

„PIERNIKOWY STÓŁ”

Tematem  konkursu jest
„Popierniczmy z sercem świątecznie ”.

Konkurs odbędzie się w dniu 15 grudnia 2023 r. o godzinie 10.00
w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy, ul. Ogrodowa 20

1. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy we współpracy ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Ekonomika.

2. Cele konkursu:

  • kultywowanie i pogłębianie wiedzy gastronomicznej,
  • propagowanie polskich i regionalnych tradycji kulinarnych,
  • doskonalenie umiejętności kulinarnych,
  • rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów klas gastronomicznych,
  • podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego,
  • ocena umiejętności zawodowych,
  • rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów,
  • wyrabianie poczucia estetyki kulinarnej,
  • integracja uczniów z klas gastronomicznych,
  • odkrywanie i promowanie utalentowanych uczniów,
  • budowanie oraz rozwijanie postaw proekologicznych.

 

3. Zasady konkursu:

  •  do konkursu należy zgłosić drużyny konkursowe składające się z trzech do pięciu uczniów,
  •  drużyny należy zgłosić do nauczycieli przedmiotów gastronomicznych do piątku 08.12.2023r.
  • zadaniem zgłoszonych drużyn jest sporządzenie wypieków z ciasta piernikowego w dwóch kategoriach (pierniki dekorowane oraz pierniki konsumpcyjne), a także przygotowanie aranżacji stołu świątecznego.
  •  każdy zgłoszony do konkursu wyrób piernikowy zaprezentowany  na stole musi być podpisany, a drużyna zobowiązana jest posiadać recepturę kulinarną do wglądu jury,
  • uczniowie mają za zadanie przygotować nakrycie stołu o wymiarach 130cmx120cm i ustawić na przygotowanym stole prezentowane w konkursie wypieki,
  • w dniu 15 grudnia 2023r. drużyny konkursowe mogą przygotowywać aranżację stołu w godzinach od 8.00 do 9.45,
  • wypieki należy sporządzić wyłącznie z naturalnych surowców,
  • nakrycie stołu ma mieć charakter stołu świątecznego bożonarodzeniowego,
  • do dekoracji stołu nie wolno wykorzystywać sztucznych dekoracji ( dopuszcza się świece, szklane bombki, wstążki).

 

4. Kryteria oceny przez jury:

  • w przypadku każdej drużyny ocenie podlegać będą wyroby piernikowe w dwóch kategoriach: pierniki dekorowane oraz pierniki konsumpcyjne, a także aranżacja stołu świątecznego,
  • pierniki dekorowane zostaną ocenione za estetykę wykonania, wkład pracy w dekorację, pomysłowość, oryginalność,
  • pierniki konsumpcyjne zostaną ocenione za wygląd, smak, estetykę wykonania, wkład pracy w dekorację, pomysłowość, oryginalność, techniki kulinarne stosowane w przygotowaniu,
  • aranżacja stołu zostanie oceniona za użycie odpowiedniej bielizny, dobrane dekoracji, estetykę dekoracji, pomysłowość w użyciu  materiałów dekoracyjnych oraz zgodność z tematyką konkursu.

Na czas konkursu szkoła nie udostępnia bielizny stołowej. 

Marta Wypasek