Daily Archives: 30 kwietnia 2019

Maturalne last minute! Czyli jak się żywić przed i w trakcie egzaminów.

zdrowe jedzenie

 Jak co roku, matura zbliża się wielkimi krokami,  a abiturienci w natłoku nauki zapominają o tym, że  jednak należy jeść i pić. W trakcie przygotowań do egzaminów, jak i poza nimi, powinniśmy jeść w regularnych odstępach czasu około 4-5 posiłków dziennie oraz pić 2 litry płynów.

Już na jakiś czas przed maturą warto zadbać o regularne, zdrowe posiłki, aby unormować poziom cukru we krwi. Pozwoli to na polepszenie procesu uczenia się, ponieważ przy dobrze odżywionym organizmie, umysł przyswaja o wiele więcej. Natomiast nieracjonalny sposób odżywiania powoduje niedobory składników odżywczych w organizmie, co niekorzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Jeśli właśnie tak wygląda Twoja dieta,  warto zmienić sposób żywienia już dziś. Oczywiście w kilka dni nie nadrobisz  powstałych niedoborów, ale zmieniając swój styl życia, to znaczy stosując zbilansowaną dietę, która jest bogata w składniki mineralne i witaminy (szczególnie witaminy z grupy B ) nie tylko poprawisz układ immunologiczny, ale również pracę całego organizmu – w tym też pracę mózgu. Nie ma „cudownych” produktów, dzięki którym zdasz egzamin. Jednakże jest żywność, której spożycie sprzyja zapamiętywaniu i prawidłowo wpływa na koncentrację, nastrój, samopoczucie oraz odporność na stres.

Produkty te są bogate w:

  • żelazo (nośnik tlenu, jego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się);
  •  magnez (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie i przekazywanie sygnałów
    w układzie nerwowym);
  •  potas (poprawia dotlenienie mózgu);
  •  fosfor (poprawia nastrój, zwiększa inteligencję,);
  •  kwas foliowy (wspomaga produkcję serotoniny i noradrenaliny);
  • witaminy z grupy B(niedobór witaminy B3 powoduje osłabienie pamięci, kłopot ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność);
  • lecytyna ( poprawia pamięć );
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT);
  • oraz witamina D.

 

Do żywności o takim działaniu należą miedzy innymi:

  • orzechy- są skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, zawierają magnez, który wspomaga przewodzenie impulsów nerwowych do mięśni i poprawia pamięć, z kolei żelazo uczestniczy
    w transporcie tlenu do mózgu ;
  • pestki dyni i nasiona słonecznika – są źródłem magnezu, cynku, fosforu, żelaza, manganu, miedzi, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i witaminy E, pestki dyni sprawiają, że umysł pracuje na wysokich obrotach i polepsza się pamięć i zdolność koncentracji oraz działają zbawiennie na układ nerwowy;
  • siemię lniane jest bogate w lecytynę, cynk, magnez  i kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 ;
  • kasza gryczana oraz niskoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak pieczywo razowe, ciemne makarony, brązowy ryż, płatki owsiane są źródłem węglowodanów złożonych, które są energią dla układu nerwowego ;
  • tłuste ryby morskie np. łosoś, makrela czy tuńczyk- są dobrym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy D, która korzystnie wpływa na zapamiętywanie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu ;
  • mięso jest źródłem białka i witamin z grupy B;
  • jaja- są źródłem lecytyny, która wspomaga funkcjonowanie mózgu oraz zwiększa wydolność psychofizyczną ;
  • warzywa i owoce- są źródłem witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy; duże znaczenie dla pamięci mają seler naciowy, marchewka, pomidory, sałata, jagody, czerwone winogrona ( zawierają resveratrol i potas -poprawiają pamięć ), śliwki ( łagodzą stres i korzystnie wpływają na prace mózgu) ;
  • gorzka czekolada zawierająca minimum 70% kakao jest bogata  w magnez, który poprawia pamięć i działa antystresowo;
  • woda mineralna wspomaga przemiany biochemiczne w mózgu.

W związku z tym, że stres ma też swoje odbicie w naszym organizmie, przed maturą zaleca się raczej lekki posiłek.  Teraz pora zastanowić się nad tym, co zjeść przed kilkugodzinnym wysiłkiem umysłowym. Ale pamiętaj, koniecznie trzeba coś zjeść, bo potrzebujesz dużo energii. Śniadanie należy zjeść najpóźniej dwie godziny przed egzaminem, aby organizm mógł przyswoić to, co sobie przyrządziłeś. Pierwsze śniadanie powinno być bogate w węglowodany,
które są konieczne dla pracy mózgu. Może to być kanapka, najlepiej
z pieczywa pełnoziarnistego, razowego lub grahamka. Na to można położyć ser, wędlinę
i warzywa. Dobrym źródłem energii jest również bułka z miodem lub musli, które możemy sami skomponować z płatków owsianych, rodzynek, orzechów oraz owoców. Natomiast tuż przed samym egzaminem warto zjeść kawałek gorzkiej czekolady, która posiada dość sporo magnezu, którego wskutek stresu organizm bardzo szybko się pozbywa. Pamiętaj również
o nawodnieniu organizmu.

Powodzenia na maturze. Optymizmu i dużo wiary we własne siły i stosowaną dietę.

Elżbieta Kurzawa