Daily Archives: 10 kwietnia 2018

Drużynowe Biegi Przełajowe

W dniu 06 kwietnia 2018 na stadionie przy Zespole Szkół Zawodowych Nr 1 w Dębicy odbyły się Drużynowe Biegi Przełajowe.

Na dystansie 1200m. rywalizowali chłopcy Naszej Szkoły, jako pierwszy przybiegł Paweł Fołta, który ostatecznie zajął szóste miejsce.

Opiekunem grupy chłopców był Grzegorz Mytkoś, a oto lista pozostałych uczestników:
Damian Głogowski, Szczepan Gurga, Bartłomiej Maź, Kacper Dąbrowski, Dominik Petryk, Dominik Drąg, Kacper Tomaszewski, Bartosz Szczepanek

20180406_114945

20180406_112851

20180406_114934

Spotkanie Wielkanocne krwiodawców

        Zgodnie z wielkanocną tradycją  5.04.2018 r. w naszej szkole odbyło się spotkanie członków Szkolnego Klubu HDK. 

                      Święta Wielkanocne to najstarsze i najważniejsze święta chrześcijańskie upamiętniające Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.   Przepięknie nakryty stół i wiosenne dekoracje zachęcały wszystkich do świętowania. Nie zabrakło na nim tradycyjnego jajka będącego  symbolem odradzania się i nowego życia.

Na spotkaniu mieliśmy zaszczyt gościć pana dyrektora Krzysztofa Góreckiego, który całym sercem zawsze nas wspiera oraz naszych  przyjaciół  pana Zbigniewa Szurka oraz panią Annę Augustynowicz, przedstawiciela biura zarządu PCK.

Nie mogło zabraknąć naszej wspaniałej, ofiarnej młodzieży.

Oczywiście nic nie mogłoby się odbyć bez pomocy pani profesor Aliny Ryczek i Elżbiety Kurzawy, które wraz z młodzieżą klasy II g2 i III g2 przygotowały piękny stół i potrawy, które się na nim znalazły.

 

Z wyrazami podziękowania za nieoceniony dar serca:

Prezes Szkolnego Klubu HDK Alicja Lipa oraz  Anna Didyk – Żołądek

II miejsce w finale podkarpackiego turnieju debat oksfordzkich

oksford1

Drużyna reprezentująca naszą Szkołę w składzie: Tomasz Sysło (IIa), Natalia Kędzior (IIg1), Dominik Piekarczyk (IIg1), Julia Stasiowska (Ir) zajęła drugie miejsce w Regionalnym Turnieju Debat Oksfordzkich o puchar Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej.

Turniej odbył się 6 kwietnia 2018 r. w Instytucie Teologiczno-Pastoralnym w Rzeszowie. Organizatorem turnieju był Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie. Po eliminacjach 23 lutego w debatach wzięli udział uczniowie czterech podkarpackich szkół: Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Janusza Korczaka w Dębicy, Zespołu szkół nr 2 im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Dębicy, I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Konarskiego w Rzeszowie i Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Pawła II Sióstr Prezentek w Rzeszowie.

Uczniowie debatowali nad następującymi tematami:
1. Józef Piłsudski odegrał najważniejszą rolę w procesie odzyskania niepodległości przez Polskę po I wojnie światowej.
2. Traktat ryski z 1921 r. odpowiadał polskiej racji stanu.
3. Konstytucja Kwietniowa była adekwatna do potrzeb II RP.

Jak podkreślili oceniający eksperci, poziom debaty był bardzo wysoki i wyrównany. Ocenie podlegały kwestie merytoryczne oraz techniczne.

Nasi mówcy wykazali się nie tylko bardzo dużą wiedzą historyczną, która wychodziła poza poziom szkoły średniej, ale również umiejętnością dyskutowania, słuchania i skutecznego prezentowania własnych poglądów.

 

GRATULUJEMY !!!

IMG_20180406_094003_BURST001_COVER IMG_20180406_093959_BURST001_COVER

Szkolny konkurs „Wielkanoc na polskim stole”

We wtorek  27  marca 2017 r.  odbył się w naszej szkole konkurs „Wielkanoc na polskim stole”.

Po raz 9-ty uczniowie z klas pierwszych, drugich i trzecich technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowali polskie potrawy wielkanocne, które konkurowały w dwóch kategoriach ; potraw słodkich i potraw słonych.

W skład jury konkursowego weszli: Pan Dyrektor  Krzysztof Górecki, Pan Piotr Basara – szef kuchni  w Restauracji Stek House w Dębicy, Pani Helena Gola – szefowa kuchni w Firmie Cateringowej Catering Staff w Dębicy, Pan Kamil Oparowski – właściciel  i kucharz w  Restauracji The George w Dębicy.

Uczniowie przygotowali  kilkadziesiąt potraw , które kusiły wyglądem i smakiem.  Były to mazurki, babki, paschy, torty ,  jaja faszerowane, zakąski z mięsa i wędlin, żurki, zajączki i baranki wielkanocne.   Poziom przygotowanych potraw był bardzo wysoki. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem i pasją przygotowali się do konkursu.  Ostatecznie nagrodzeni zostali :

W kategorii potraw słonych ;

I miejsce
Gabriela Wodzień i Anita Szpara –  rolada jajeczna

II miejsce
Natalia Cyran i Anita Rej  -  koszyczki z ciasta francuskiego z farszem z żółtek i chrzanu

III miejsce
Dagmara Gęza i Gabriela Śliwa – pasztet pieczony z królika

Wyróżnienie
Wiktoria Świerczek i Justyna Sudoł – jajka faszerowane

W kategorii potraw słodkich;

I miejsce
Nykiel Kinga i Pieczonka Weronika – pascha wielkanocna czekoladowa

II miejsce
Kamila Koziara i Paweł Świątek – mazurek

III miejsce
Patrycja Depowska i Sandra Nowak – ciasto „zajęcza polana”

Wyróżnienie
Bartosz Tomaszewski – tort świąteczny owocowy
Anna Król i Zuzanna Piątek – sernik zielony

Za organizację konkursu odpowiadały nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: A. Ryczek, E. Kurzawa, M. Groch-Kipa, E. Tyksińska.
Pomysłodawcą i koordynatorem konkursu była M. Wypasek