Daily Archives: 30 października 2017

Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Bez chleba żyć się nie da”

„Bez chleba żyć się nie da”
to hasło
międzyszkolnego konkursu kulinarnego zorganizowanego w naszej szkole
25 października 2017 roku w ramach realizacji zadania publicznego

Festiwal zdrowego jedzenia i gotowania

współfinansowanego przez Powiat Dębicki.

 

W ramach konkursu zaproszone zespoły uczniowskie miały za zadanie wykonanie dwóch potraw z chlebem w roli głównej o dowolnym smaku, po jednej zimnej i gorącej.

 

Uczestników konkursu oceniali członkowie Jury:

Przewodniczący – Adam  Wałęga – szef kuchni i właściciel Restauracji 3 Klimaty w Ropczycach

Michał Zawiślak – szef kuchni Restauracji The George Gastropub w Dębicy

Kamil Przybylskiszef kuchni Restauracji Kafeja 29 w Dębicy.

 

W konkursie wzięły udział drużyny z:

Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku w składzie Sylwia Sondej i Julia Żygłowicz; opiekun: Ewa Czyrnia,

Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Tarnowie w składzie Katarzyna Motyka, Andrzej Sysło; opiekun Elżbieta Teper,

Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach w składzie Gabriela Ochał i Kacper Matuszny; opiekun: Wioletta Walczyk-Weselak,

 Zespołu Szkół Agrotechniczno- Ekonomicznych w Werynii w składzie Sylwia Mazur, Patrycja Pikor; opiekun: Anna Tęcza,

Zespołu Szkól Zawodowych im. Marii Skłodowskiej Curie w Pustkowie w składzie Uczennice: Sylwia Mazur, Patrycja Pikor; opiekun: Halina Lichwa

Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im prof. Wł. Szafera w Rzemieniu w składzie Iwona Opiela, Sylwia Pazdro; opiekun: Janina Bierzyńska

Zespół Szkół Ekonomicznych w Dębicy w składzie Julia Panyło i Aleksandra Paszko  oraz Adrian Łukasik i Jakub Ciesielski; opiekun: Marta Wypasek

Jury przyznało następujące miejsca w konkursie:

I miejsce – Katarzyna Motyka, Andrzej Sysło z Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Tarnowie za roladki chlebowe w towarzystwie trzech sosów -andaluzyjskiego, ogórkowo-czosnkowego i paprykowego oraz szarlotkę z chleba z sosem śliwkowym.

II miejsce – Julia Panyło i Aleksandra Paszko  z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy za dorsza pod kruszonką orzechowo-ziołowo-chlebową z sosem paprykowym i kremem wasabi w towarzystwie ziemniaka z sosem z flambirowanej  wątróbki  z dorsza oraz galaretkę piwno-cytrusową z bitą śmietaną i chlebem pumperniklem.

III miejsce – Gabriela Ochał i Kacper Matuszny  z Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach za polędwiczkę wieprzową w kruszonce z wiejskiego chleba, podaną z borowikowymi knedlami i sosem z razowego chleba, w towarzystwie warzywnego tagliatelle oraz odświeżane ciasto drożdżowe zapiekane pod kokosem podane z lodami i owocami.

 

Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody i pamiątkowe dyplomy.

Uczeń Andrzej Sysło z Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Tarnowie otrzymał nagrodę specjalną Przewodniczącego Jury dla najlepszego uczestnika konkursu.

Na zakończenia konkursu wszyscy wzięli udział w pokazie barmańskim przygotowanym przez Pana Mariusza Mureńko z Krakowskiej Szkoły Restauratorów.

Pomysłodawcą o koordynatorem konkursu była Marta Wypasek

W organizacji i przebiegu konkursu pomagały nauczycielki : Alina Ryczek, Elżbieta Kurzawa i Elżbieta Tyksińska.

Szczególne podziękowania dla Pani Prezes Stowarzyszenia „Przyjaciół Ekonomika” – Grażyny Auguścik za pomoc i zaangażowanie w przygotowanie Festiwalu zdrowego jedzenia i gotowania.