22 marca już po raz szósty odbył się w naszej szkole konkurs
Wielkanoc na polskim stole.
Tegoroczną edycję pod hasłem „ Potrawy narodowe i regionalne” współfinansowali Powiat Dębicki oraz Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika”
Pomysłodawczynią i koordynatorką wszystkich działań była mgr Marta Wypasek.
Wielkanocne stoły z tradycyjnymi potrawami narodowymi i regionalnymi
zaprezentowało pięć drużyn:
- Zespół Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku
Nauczyciel: Elżbieta Kurzawa
Uczniowie: Justyna Krawiec, Natalia Bożek, Kacper Piątek, Wojciech Wójcik
Przygotowane potrawy: kremowa zupa chrzanowa, pasztet z kaczki z pianką chrzanową, baba migdałowa- królowa Podlasia, mazurek czekoladowy
- Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach
Nauczyciel; Wioletta Walczyk- Weselak
Uczniowie: Anita Dziak, Gabriela Załocha, Robert Mędrygał, Grzegorz Pociask
Przygotowane potrawy: delikatny pasztet drobiowy w towarzystwie powidła jabłkowo-śliwkowego podany na opiekanej drożdżowej chałce, biała kiełbasa z królika w sosie chrzanowym, tradycyjne amoniaczki z domowym kajmakiem w formie gniazdek, wielkanocna pascha w bankietowej odsłonie.
- Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu
Nauczyciel: Halina Lichwa, Bernadeta Krupa, Ewa Imiołek
Uczniowie: Karol Kwarta, Konrad Gawryś, Aleksandra Golonka, Jolanta Piękoś
Przygotowane potrawy: bażant w boczku podany z pieczonymi jabłkami faszerowanymi prażoną kaszą jaglaną, pasztet wieprzowy z sałatką chrzanową, pascha wielkanocna, mazurek pomarańczowy z kajmakiem.
- Hotelová Akadémia J. Andraščíka Bardejov
Nauczyciele; MVDr. Katarína Vaľková, Mgr. Adriana Sidorjaková, Mgr. Antónia Gracová,Mgr. Vladimír Sabol
Uczniowie; Miriama Fornadeľová, Lenka Fečová, Michaela Ištoňová, Petra Caleková.
Przygotowane potrawy: velkanocny syrek, velkanocna paska, ovocne kosicki s kremom mascarpone, piskorowa rolada s cerstvymi bylinkami
- Zespół Szkół Ekonomicznych im. Janusza Korczaka w Dębicy
Nauczyciele: Alina Ryczek, Zofia Szafińska
Uczniowie; Katarzyna Ligęska, Angelika Ujas, Wioletta Stawarz, Kamil Gleń
Przygotowane potrawy: wielkanocny żurek z wędliną podawany w chlebie, pasztet wieprzowo- drobiowy z sosem chrzanowym, wielkanocna pascha, mazurek malinowy.
Uroczystość swą obecnością zaszczycił Dyrektor Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Dębicy Pan Zbigniew Sroczyński. Pokaz konkursowy uświetnił występ chóru z Hotelowej Akademii Jana Andraščika w Bardejowie.
Zaproszonych gości oraz uczniów i nauczycieli powitał dyrektor szkoły mgr Krzysztof Górecki.
W jury tegorocznego konkursu zasiedli:
Pani Aleksandra Małkowska właścicielka firmy gastronomicznej „Syrenka” w Dębicy, pan Zbigniew Sroczyński Dyrektor Wydziału Edukacji oraz pan Bogusław Filipek, restaurator, właściciel firmy Catering Staf B. Filipek w Dębicy, który przewodniczył obradom jury.
Komisja Konkursowa oceniała przygotowane potrawy wg następujących kryteriów: zgodności z tradycją wielkanocną, walorów organoleptycznych potraw, estetyki przygotowania, oryginalności.
Po burzliwej dyskusji przyznało następujące lokaty i wyróżnienia:
I miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych
II miejsce z Zespół Szkół w Brzostku
III miejsce z Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach.
Wyróżniono drużynę z Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie za przygotowanie wspaniałej potrawy wielkanocnej z bażanta w boczku , a także drużynę z Bardejowa za przygotowane potrawy słodkie i bogatą ekspozycję potraw wielkanocnych.
Zwycięskie zespoły otrzymały dyplomy oraz cenne nagrody indywidualne i zespołowe w postaci sprzętu AGD, ufundowane przez Powiat Dębicki.
W pokazie połączonym z degustacją przygotowanych potraw uczestniczyli uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Przygotowane przez poszczególne zespoły stoły wielkanocne wyglądały pięknie w świątecznych dekoracjach, a potrawy były ucztą dla oczu i podniebienia.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za zaangażowanie, nowatorskie pomysły kulinarne, gratulujemy zaprezentowanych umiejętności zawodowych.
Wyrażamy wdzięczność Starostwu Powiatowemu w Dębicy i osobiście Panu Staroście Andrzejowi Regule za wsparcie tego przedsięwzięcia.
Organizatorzy