Daily Archives: 7 kwietnia 2016

Wielkanocne spotkanie członków Szkolnego klubu HDK

1 0
Dar Krwi
Darem Życia

1 kwietnia 2016 roku w naszej szkole tradycyjnie odbyło się Wielkanocne spotkanie członków Szkolnego klubu HDK.
Mieliśmy zaszczyt gościć pana dyrektora Krzysztofa Góreckiego, który całym sercem zawsze nas wspiera, naszego przyjaciela pana Zbigniewa Szurka. Nie mogło zabraknąć naszej wspaniałej, ofiarnej młodzieży. Uroczystość uświetnił ksiądz Hubert  Komoniewski.

Honorowi Dawcy Krwi mieli szczególną okazję do poczucia więzi, podkreślenia wzajemnych osiągnięć i złożenia sobie najlepszych życzeń.

Z wyrazami podziękowania za nieoceniony dar serca:

Prezes Szkolnego Klubu HDK Alicja Lipa oraz współopiekun Anna Didyk – Żołądek

12 3 4 5 6 7 8

I Powiatowy Rajd Ekologiczny 2016

6 kwietnia młodzież Ekonomika wzięła udział w I Powiatowym Rajdzie Ekologicznym „Wędrówki po powiecie dębickim” zorganizowanym przez Wydział Ochrony Środowiska, Gospodarki Wodnej, Rolnictwa i Leśnictwa w Starostwie Powiatowym w Dębicy przy współpracy z Nadleśnictwem Dębica oraz Kołem Łowieckim TROP w Dębicy.

Rajd składał się z dwóch etapów:  sadzenie drzewek w Chotowej oraz wędrówka szlakiem w Rezerwacie „Torfy” w Gminie Czarna połączona z porządkowaniem terenu i zakończona wspólnym grillowaniem.

Dziękujemy organizatorom za miło i pożytecznie spędzony czas.

Opracowała: Szot Małgorzata

SAM_3497 SAM_3505 SAM_3511 SAM_3513

SAM_3516

SAM_3518

Wielkanoc na polskim stole 2016

wielkanoc
22 marca już po raz szósty  odbył się w naszej szkole konkurs
Wielkanoc na polskim stole.

Tegoroczną edycję pod hasłem „ Potrawy narodowe i regionalne” współfinansowali Powiat Dębicki oraz Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika”

Pomysłodawczynią i koordynatorką wszystkich działań była mgr Marta Wypasek.

Wielkanocne stoły  z tradycyjnymi potrawami narodowymi i regionalnymi
zaprezentowało pięć  drużyn:

  • Zespół Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku

Nauczyciel: Elżbieta Kurzawa

Uczniowie: Justyna Krawiec, Natalia Bożek, Kacper Piątek, Wojciech Wójcik

Przygotowane potrawy: kremowa zupa chrzanowa, pasztet z kaczki z pianką chrzanową, baba migdałowa- królowa Podlasia, mazurek czekoladowy

 

  • Zespół Szkół Agro-Technicznych im. Wincentego Witosa w Ropczycach

Nauczyciel; Wioletta Walczyk- Weselak

Uczniowie: Anita Dziak, Gabriela Załocha, Robert Mędrygał, Grzegorz Pociask

Przygotowane potrawy: delikatny pasztet drobiowy w towarzystwie powidła jabłkowo-śliwkowego podany na opiekanej drożdżowej chałce, biała kiełbasa z królika w sosie chrzanowym,  tradycyjne amoniaczki z domowym kajmakiem w formie gniazdek, wielkanocna pascha w bankietowej odsłonie.

 

  • Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu

Nauczyciel: Halina Lichwa, Bernadeta Krupa, Ewa Imiołek

Uczniowie: Karol Kwarta, Konrad Gawryś, Aleksandra Golonka, Jolanta Piękoś

Przygotowane potrawy: bażant w boczku podany z pieczonymi jabłkami faszerowanymi prażoną kaszą jaglaną, pasztet wieprzowy z sałatką chrzanową, pascha wielkanocna, mazurek pomarańczowy z kajmakiem.

 

  • Hotelová Akadémia J. Andraščíka Bardejov

Nauczyciele; MVDr. Katarína Vaľková, Mgr. Adriana Sidorjaková, Mgr. Antónia Gracová,Mgr. Vladimír Sabol

Uczniowie; Miriama Fornadeľová, Lenka Fečová, Michaela Ištoňová, Petra Caleková.

Przygotowane potrawy: velkanocny syrek, velkanocna paska, ovocne kosicki s kremom mascarpone, piskorowa rolada s cerstvymi bylinkami

 

  • Zespół Szkół Ekonomicznych im. Janusza Korczaka w Dębicy

Nauczyciele: Alina Ryczek, Zofia Szafińska

Uczniowie; Katarzyna Ligęska, Angelika Ujas, Wioletta Stawarz, Kamil Gleń

Przygotowane potrawy: wielkanocny żurek z wędliną podawany w chlebie, pasztet wieprzowo- drobiowy z sosem chrzanowym, wielkanocna pascha, mazurek malinowy.

Uroczystość swą obecnością zaszczycił Dyrektor Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Dębicy Pan Zbigniew Sroczyński. Pokaz konkursowy uświetnił występ chóru z Hotelowej Akademii Jana Andraščika w Bardejowie.

 

Zaproszonych gości oraz uczniów i nauczycieli powitał dyrektor szkoły mgr Krzysztof Górecki.

W jury tegorocznego konkursu zasiedli:

Pani Aleksandra Małkowska właścicielka firmy gastronomicznej „Syrenka” w Dębicy, pan Zbigniew Sroczyński Dyrektor Wydziału Edukacji oraz pan Bogusław Filipek, restaurator, właściciel firmy Catering Staf  B. Filipek w Dębicy, który przewodniczył obradom jury.

Komisja Konkursowa oceniała przygotowane potrawy wg następujących kryteriów: zgodności z tradycją wielkanocną, walorów organoleptycznych potraw, estetyki przygotowania, oryginalności.

Po burzliwej dyskusji przyznało następujące lokaty i wyróżnienia:

I miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych

II miejsce z Zespół Szkół w Brzostku

III miejsce z Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach.

Wyróżniono drużynę z Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie za przygotowanie wspaniałej potrawy wielkanocnej z  bażanta w boczku , a także drużynę z Bardejowa za przygotowane potrawy słodkie i bogatą ekspozycję potraw wielkanocnych.

Zwycięskie zespoły otrzymały dyplomy oraz cenne nagrody indywidualne i zespołowe w postaci sprzętu AGD, ufundowane przez Powiat Dębicki.

W pokazie połączonym z degustacją przygotowanych potraw uczestniczyli uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Przygotowane przez poszczególne zespoły stoły wielkanocne wyglądały pięknie w świątecznych dekoracjach, a potrawy były ucztą dla oczu i podniebienia.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za zaangażowanie, nowatorskie pomysły kulinarne, gratulujemy zaprezentowanych umiejętności zawodowych.

Wyrażamy wdzięczność Starostwu Powiatowemu w Dębicy i osobiście Panu Staroście Andrzejowi Regule za wsparcie tego przedsięwzięcia.

 

Organizatorzy