i nie tylko
1 kwietnia już po raz trzeci mogliśmy podziwiać w naszej szkole świątecznie udekorowane stoły wielkanocne a na nich uświecone tradycją smakowite potrawy.
Pomysłodawczynią i koordynatorką wszystkich działań była mgr Marta Wypasek.
Konkurs, tak jak w poprzednich latach, odbył się w ramach projektu realizowanego przez Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika” a współfinansowanego przez Powiat Dębicki.
Jednakże w tym roku zyskał on rangę międzynarodową. Do rywalizacji stanęły zespoły uczniowskie nie tylko ze szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Dębickiego,
lecz także z Ukrainy i Słowacji.
Wielkanocne stoły z tradycyjnymi potrawami narodowymi i regionalnymi
zaprezentowało sześć zespołów:
- drużyna ze Słowacji z Hotelowej Akademii Jana Andraščika w Bardejowie, którą opiekowały się nauczycielki – panie Iveta Michalčinowa i Lenka Dubivská
- drużyna z Ukrainy z Państwowej Uczelni – Wyższej Szkoły Zawodowej w Pohorcach koło Rudek, nad którą opiekę sprawowała kierownik gastronomii – pani Halina Łozińska
- drużyna z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku pod opieką pań: Małgorzaty Kolbusz i Danuty Wesołowskiej
- drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy pod opieką pań : Marii Michalak i Aliny Ryczek, którą reprezentowali uczniowie klasy II g1
- drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy pod opieką pań: Marii Michalak i Alicji Lipy, którą reprezentowali uczniowie klasy II rg
- drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy pod opieką pań: Marty Wypasek i Aliny Ryczek, którą reprezentowali uczniowie klasy II g2.
Uroczystość swą obecnością zaszczycił Starosta Powiatu Dębickiego – Pan Władysław Bielawa oraz delegacja z Ukrainy w osobach Pana Mikołaja Koguta – koordynatora współpracy międzynarodowej miasta Rudki, Pana Włodzimierza Slyłki – dyrektora Państwowej Uczelni Wyższej Szkoły Zawodowej w Pohorcach koło Rudek oraz nauczyciele tej szkoły: Irena Chimiak, Michalina Iwanczak, Włodzimir Polnyj, nauczyciele z Lwowskiej Szkoły Zawodowej Handlowo – Usługowej oraz Pani Nadia Fedeczko – Redaktor Naczelny tygodnika „Recepty Gospodyni” ze Lwowa.
Zaproszonych gości oraz uczniów i nauczycieli powitali dyrektor szkoły mgr Krzysztof Górecki oraz Starosta Powiatu Dębickiego – Pan Władysław Bielawa.
W jury tegorocznego konkursu zasiedli:
Pan Bogusław Filipek, restaurator, właściciel firmy Catering Staf B. Filipek w Dębicy, jako przewodniczący tego szacownego gremium,
Pani Ewelina Tyksińska, restauratorka z Hotelu Gold w Dębicy,
Pani Halina Łozińska – kierownik gastronomii w Wyższej Szkole Zawodowej w Pohorcach koło Rudek,
Pani Lenka Dubivská – nauczyciel z Hotelowej Akademii Jana Andraščika w Bardejowie.
Zadaniem zespołów było przygotowanie 4 potraw charakterystycznych dla stołu wielkanocnego, w tym trzech o smaku słonym i jednej o smaku słodkim.
Na wielkanocnych stołach wśród wielu potraw znalazły się pasztety, żurki, jaja na różne sposoby, mazurki, paschy i serniki. Zainteresowaniem cieszyły się potrawy prezentowane przez zagranicznych gości z Ukrainy tj.: kurczak nadziewany, żeberka pieczone z fasolą i suszonymi śliwkami oraz sernik z jabłkami, a także potrawy na stole słowackim tj. : mamolka, mocno paprykowe salami, nietypowa pascha.
Jury, które w swojej ocenie brało pod uwagę zgodność z tradycja wielkanocną, walory organoleptyczne potraw oraz estetykę podania, po burzliwej dyskusji przyznało następujące lokaty i wyróżnienia:
I miejsce – drużyna z Ukrainy za kurczaka nadziewanego, żeberka pieczone z fasolą i suszonymi śliwkami, pieczoną kiełbasę oraz sernik z jabłkami
II miejsce – drużyną ze Słowacji za mamolkę, pasztet, paschę, pieczone mięsa z ćwikłą
III miejsce- drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy reprezentująca klasę IIg2 za żurek z gniazdami jaskółczymi, pasztet z sosem chrzanowym, schab nadziewany i paschę.
Wyróżniono także drużynę z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku za wspaniale przygotowane sosy chrzanowe, a także drużynę z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy reprezentującą klasę IIg1 za ciekawie podane jaja na ciepło.
Nagroda publiczności powędrowała w ręce zespołu z klasy II g2 reprezentującego Zespół Szkół Ekonomicznych.
Zwycięskie zespoły otrzymały dyplomy oraz cenne nagrody w postaci sprzętu AGD , a wyróżnieni nagrody książkowe, które ufundowali Powiat Dębicki oraz Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika”. Wszyscy uczestnicy otrzymali także upominki ofiarowane przez Urząd Miasta Dębicy.
W pokazie połączonym z degustacją przygotowanych potraw uczestniczyli zaproszeni goście, uczniowie i nauczyciele naszej szkoły. Wszystkie zaprezentowane przez uczniów potrawy nie tylko pięknie wyglądały, lecz także znakomicie smakowały.
Uczniom dziękuję za pracę włożoną w przygotowanie pokazu konkursowego i wielkie zaangażowanie. Gratuluję Wam wysokiego poziomu umiejętności kulinarnych.
Wszyscy jesteście zwycięzcami!
Podziękowania składam także nauczycielom przedmiotów gastronomicznych Paniom Alicji Lipie, Zofii Szafińskiej, Alinie Ryczek, Marii Michalak, Małgorzacie Groch-Kipie, Barbarze Podlasek oraz Panu Jackowi Stańcowi.
Szczególne słowa podziękowania kieruję do Pani Marty Wypasek – za koordynację i realizację wszystkich działań.
Grażyna Auguścik
Stowarzyszenie „Przyjaciół Ekonomika”